Cele mai interesante idei de design urban din jurul lumii

Orașele mari tind să fie destul de gri. Zgârie-nori, trotuare, mașini – totul este foarte monoton și lipsit de inspirație. Din fericire, mulți designeri urbani și oameni creativi au muncit din greu pentru a găsi soluții inteligente care să sfideze acest stereotip. Iată câteva dintre cele mai bune idei de design urban care conectează oamenii cu orașele lor.

Cabine telefonice reciclate
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

 În loc să arunce vechile cabine telefonice care nu mai sunt necesare, Germania le-a reciclat. Acum, ele sunt folosite ca biblioteci minuscule pe care oricine le poate folosi. Regula este că, dacă iei o carte, ar trebui să o înlocuiești cu una nouă.

Leagăne pentru părinți și copii
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

A fi părinte înseamnă de obicei că trebuie să stai în picioare ore întregi în timp ce îți împingi copiii pe leagăn. Acest parc a venit cu o soluție excelentă pentru a distra părinții și copiii deopotrivă: leagăne cu un loc pentru părinte și unul pentru copil.

Semafoare pentru persoane în vârstă
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

La unele intersecții din Singapore, vârstnicii și persoanele cu dizabilități își pot folosi cărțile de identitate pentru a opri traficul pentru câteva secunde în plus. Acest lucru asigură că toată lumea poate traversa în siguranță, fără a-și face griji cu privință trafic.

Bănci publice mereu uscate
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Nu este nimic mai rău decât să încerci să găsești o bancă uscată după ploaie. Acesta este motivul pentru care aceste bănci rotative sunt atât de inteligente. Folosind un mâner, puteți roti lambriurile din lemn de pe scaun, asigurându-vă că aveți întotdeauna o suprafață uscată pe care să vă așezați.

Capace de canal care indică locația
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Această idee este atât de simplă, dar atât de inteligentă. Capacele de canal din Oklahoma City au harta orașului cu un punct alb care reprezintă locația acestuia. În acest fel, toată lumea știe întotdeauna unde se află și mai puțini oameni se pierd prin oraș.

Bănci pe șine
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Oricine a venit cu această idee este un geniu absolut. În loc să pună bănci staționare pe pământ, le-au așezat deasupra șinelor pentru a permite oamenilor să le mute. Acest lucru înseamnă că nimeni nu trebuie să stea sub soarele arzător de la amiază, tot ce trebuie să faceți este să împingeți banca până când se află la umbră.

Design de Windows 98 pe un service de computere
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Acesta este un mod foarte creativ de a face publicitate afacerii. În loc să aibă un semn obișnuit ca toate celelalte magazine, acest atelier de reparații de calculatoare a decis să-și folosească ingeniozitatea. Acest lucru demonstrează că, cu puțină creativitate, oricine poate ieși în evidență.

Protecție pentru scaunele bicicletelor
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Deoarece în Danemarca plouă tot timpul anului, oamenii trebuie să fie mereu pregătiți. De fapt, acest loc din Copenhaga a venit cu o modalitate grozavă de a împiedica udarea scaunelor de biciclete. Au adăugat acoperișuri mici pe suporturile pentru biciclete pentru a menține șaua uscată.

Hamace publice din surse sustenabile
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Arhitecții responsabili pentru acest proiect au dorit să creeze locuri confortabile pentru scaune în zonele publice din Copenhaga. Ei au observat că zonele de agrement și parcurile nu aveau o opțiune de relaxare confortabilă, așa că au creat hamace colorate ca alternativă la băncile publice rigide.

Grătare metalice potrivite pentru pantofi cu toc
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Acest design de grătar metalic este o soluție excelentă pentru multe persoane. Tocurile înalte au tendința de a se bloca în cele mai mici goluri, așa că mersul pe grătarele de scurgere poate fi o sarcină destul de dificilă. 

Scaune pliabile în formă de lalele
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Acest scaun în formă de lalea a fost adăugat pentru prima dată în parcurile și străzile din Eindhoven, în Țările de Jos, pentru Săptămâna olandeză a designului din 2011. Tulpi, așa cum este numit modelul de scaun, se poate roti la 360 de grade, ceea ce înseamnă că este întotdeauna cu fața la soare. De asemenea, se închide de la sine odată ce te ridici pentru a rămâne uscat și curat.

Cabine telefonice tranformate în acvarii
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Cabinele telefonice cu siguranță nu sunt la fel de utile precum erau cu ani în urmă. Acesta este motivul pentru care multe dintre ele au fost transformate în acvarii în orașul Osaka, Japonia. Totul a început în 2011, când un grup de studenți numit Kingyobu („clubul peștilor de aur”) a început să transforme vechile cabine telefonice în ecosisteme pline de viață în oraș.

Saci de box publici
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Creați de studioul de design donttakethisthewrongway, acești saci de box publici au fost instalați în Manhattan încă din 2019. Ca parte a Săptămânii Designului din New York City 2019, inspirația pentru această instalație de artă au fost frustrările cu care ne confruntăm cu toții. Designerii au dorit să ofere o ieșire pentru aceste probleme personale într-un cadru public.

Masă de picnic incluzivă
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Aceasta este o masă de picnic cu adevărat versatilă. Aceeași piesă de mobilier poate fi folosită de adulți, copii, bebeluși care au nevoie de un scaun înalt și persoanele care folosesc scaune cu rotile. Ne place cu siguranță cât de practic și incluziv este acest lucru și ne dorim să vedem mai des acest tip de mobilier în parcurile locale.

Teren de bachet technicolor
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Localizat între două clădiri vechi din Paris, acest teren de baschet este un concept minunat. Era doar un teren urban nefolosit, de formă ciudată, în arondismentul al nouălea al orașului, înainte ca unii designeri să-i vadă potențialul. În 2015 a fost transformat într-un spațiu public minunat (și util) unde oamenii pot merge să joace baschet cu prietenii lor.

Plajă artificială pe râul Sena
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Creat în 2002, proiectul Paris-Plage instalează în fiecare vară plaje artificiale temporare de-a lungul râului Sena. În fiecare iulie și august, drumurile de pe malul Senei sunt închise traficului și numeroase evenimente sunt găzduite în zonă. 

Pistă de biciclete care strălucește în întuneric
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Populația din Lidzbark Warmiński din Polonia este foarte norocoasă. În 2019, a fost instalată o pistă de biciclete care strălucește în întuneric alimentată de soare pentru a menține bicicliștii și pietonii în siguranță pe timp de noapte. Pista de biciclete absoarbe razele soarelui în timpul zilei și se luminează când este întuneric, făcând această invenție nu numai minunată, ci și ecologică.

Hamac confortabil lângă lac
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

În 2014, orașul Tychy a instalat un hamac mare pe malul lacului Paprocany. În spatele hamacului sunt și bănci, care sunt special concepute pentru a fi și standuri pentru competițiile de sporturi nautice organizate pe malul lacului.

Șezlonguri alimentate de soare
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Numit Soft Rocker, acest șezlong absoarbe razele soarelui în timpul zilei și folosește acea energie pentru a se ilumina noaptea. Pe lângă designul său ergonomic, scaunul are o altă caracteristică extraordinară: energia pe care o stochează poate fi folosită pentru a încărca dispozitive electronice prin USB.

Străzi cu autocurățare
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Unele drumuri din Coreea de Sud au stropitori cu apă. Aceste știfturi acționează ca dispozitive de control al temperaturii. Adică iarna acest sistem pulverizează apă sărată pentru a dezgheța asfaltul. Vara, stropesc apă pentru a curăța și răci drumul.

Șezlonguri care „levitează”
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Aceste șezloguri „plutitoare” sunt amplasate la Universitatea din Sydney. Au fost instalate în 2009 și sunt încă în picioare ani mai târziu. Cine le-a proiectat cu siguranță știa multe despre fizică.

Fațadă de cărămidă „topită”

dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Acest proiect urban minunat a fost creat de designerul Alex Chinneck, care a vrut să creeze iluzia unei fațade de cărămidă care se topește de pe o parte a unei clădiri și în curtea ei din față. Această piesă a fost instalată într-un oraș britanic numit Margate.

Perete cu scaune
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Aceasta este o soluție atât de creativă pentru un spațiu public mic. În loc să aibă numeroase scaune împrăștiate în jurul bibliotecii, acestea sunt așezate în perete și sunt scoase doar atunci când este nevoie.

Vagon de metrou cu mini-bibliotecă
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Nu există moment mai bun pentru a citi o carte bună decât atunci când ești în transportul public. Deci, dacă aveți câteva minute sau o oră de pierdut, acest vagon de metrou din Seul are o soluție ideală. Există o mică bibliotecă publică unde poți lua o carte și poți citi în timp ce călătorești.

Băncile publice din Luxemburg
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Parte a unui proiect urban mult mai amplu, aceste bănci au fost instalate în orașul Esch-Sur-Alzette din Luxemburg. Ideea din spatele acestui design a fost de a concentra zonele de relaxare și copacii în „insule”, lăsând loc pietonilor să meargă liber și devenind puncte focale în zone altfel goale.

Trotuar cinetic care generează electricitate
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Acesta este genul de instalație urbană care demonstrează că trăim în viitor. Un trotuar cinetic a fost instalat în Dupont Circle, Washington, și suntem cu toții de acord că este o idee genială. Conceptul este simplu: atunci când oamenii merg pe trotuar, se generează electricitate. 

Bancă multifuncțională
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Simplitatea și caracterul practic al acestei bănci sunt pur și simplu incredibile. Proiectată de Alfredo Haberli, banca El Poeta poate fi folosită ca bancă obișnuită sau ca birou. Chiar dacă poate fi folosit ca numeroase piese de mobilier, designul său elegant asigură că banca ocupă la fel de mult spațiu ca o bancă obișnuită de stradă.

Butoane de lift pentru picioare
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Aceasta este o idee grozavă care ar trebui implementată peste tot în lume. Nu este nimic mai incomod decât să încerci să apeși un buton de lift în timp ce ții zece plase grele din supermarket. 

Bănci în formă de rădăcini
dailytimewaste.com
dailytimewaste.com

Aceste bănci sunt frumoase și practice. Ne place în mod deosebit modul în care acestea permit mai multor oameni să stea jos în același timp.

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari