Cum au definit locuințele publice din Tokyo clasa de mijloc a Japoniei

Dacă credeți că complexele de locuințe publice au puțini fani, o vizită la Tokyo ar putea să vă schimbe părerea. În capitala Japoniei, entuziaștii modernismului fac pelerinaje către blocuri de apartamente din beton construite în suburbiile orașului în urma celui de-al Doilea Război Mondial, atrași de uniformitatea fascinantă a design-urilor lor.

Atracția acestor ansambluri, cunoscute sub numele de danchi, este mai mult decât estetică. Acestea au întruchipat aspirațiile cetățenilor japonezi obosiți de război pentru o viață mai bună și își păstrează un loc în imaginația populară. Dotate cu facilități, practic inaccesibile în altă parte și cu o specificație de pionierat, oamenii au avut șansa de a pilota acest stil de viață modern și de a participa la un mare experiment social.

bloomberg.com
bloomberg.com

Danchi (al cărui nume înseamnă „pământ de grup”) nu erau doar locuințe ieftine. Au fost laboratoare în care s-a dezvoltat modelul fizic și ideologic pentru familiile clasei de mijloc pentru a sprijini creșterea rapidă a Japoniei. Arhitecții și oficialii au imaginat o reorientare a spațiului de locuit care să găzduiască familiile nucleare, să ridice femeile, să promoveze intimitatea și să încurajeze stilul de viață al consumatorilor. Epoca lor de glorie a trecut, dar danchiul rămâne un teren de testare pentru intersecția arhitecturii și a schimbărilor sociale din Japonia. Îmbătrânirea și diversificarea locuitorilor le-au pus din nou pe prima linie a tendințelor demografice. În timp ce mai multe ansambluri au fost demolate, altele au fost reconstruite sau renovate.

Adevăratul punct de vânzare al danchi-ului a fost facilitățile și planurile arhitecturale, care de obicei includ două dormitoare cu bucătărie și zonă de luat masa (cunoscută sub numele de 2DK), un model care ar putea fi redus la unul sau trei dormitoare. Planurile ulterioare includeau o cameră de zi suplimentară, creând un șablon (numit nLDK – LDK pentru „livig room, dining room și kitchen”) care domină astăzi locuințele japoneze.

Case noi pentru norme noi

Proiectele erau o abatere radicală de la casele dinaintea războiului, care conțineau camere multifuncționale și o bucătărie ascunsă în spate. Familiile extinse locuiau adesea împreună în acestea, cu aranjamente de dormit comune intergeneraționale obișnuite. Acest lucru, susțineau reformatorii de după război, nu era doar nepotrivit pentru viața modernă, ci întărea în mod activ structurile sociale feudale imperiale responsabile de război. Locuința a devenit astfel punctul central al dezbaterii asupra modernizării societății în ansamblu, în care locuințele moderniste au jucat un rol de inginerie socială. Uzo Nishiyama, părintele studiilor de locuințe japoneze, a criticat multifuncționalitatea camerelor tradiționale pentru că le permite patriarhilor să supravegheze membrii familiei, susținând încetarea dormitului comun pentru a îmbunătăți igiena, moralitatea sexuală și intimitatea. Între timp, arhitectul Miho Hamaguchi a susținut că plasamentul bucătăriei a ostracizat femeile.

  bloomberg.com
  bloomberg.com

Succesul caselor de tip DK s-a bazat totuși pe introducerea facilităților cheie- principala fiind chiuveta din oțel inoxidabil, considerată mai atractivă decât predecesorul său din beton și, prin urmare, potrivită pentru noua bucătărie centrală. Ușile metalice care se pot încuia, băile private și toaletele îmbinate sunt, de asemenea, elemente atractive. Această nouă configurație a încurajat achiziționarea de noi electronice și electrocasnice – și de mobilier semi-fix, în stil occidental. Acest lucru a fost neobișnuit în casele tradiționale, ale căror spații convertibile și multifuncționale necesitau accesorii pliabile, care pot fi depozitate, cum ar fi futonuri și mese joase, pentru a funcționa fără probleme.

„Odată cu danchi, Japan Housing Corporation (JHC) a creat și a promovat o configurație specifică a vieții urbane, de zi cu zi, care a devenit un prototip al vieții clasei de mijloc”, a scris Laura Neitzel. „A devenit un pat de testare pentru dezvoltarea tehnologiei locuințelor și a jucat un rol de pionierat în standardizarea și modernizarea spațiului de locuit.”

Atât de populare erau aceste locuințe, încât, în 1960, solicitanții din Tokyo aveau o șansă din 145 să poată avea o astfel de casă, spune Neitzel. Dar, deși majoritatea oamenilor nu au trăit niciodată într-un danchi, au stabilit un șablon național, pe măsură ce dezvoltatorii privați au adoptat metodele și echipamentele de construcție ale JHC. Planul nLDK a fost în scurt timp omniprezent. Planurile care au fost inițial experimentale au devenit practici standard în decurs de trei decenii.

Dar experimentul a dezvăluit și consecințe neintenționate. Euforia inițială a femeilor asupra DK a fost urmată de un sentiment de închidere, acestea fiind blocate acasă în timp ce soții plecau să lucreze în oraș. Cu noile suburbii încă oarecum goale, soțiile din danchi puteau face puține lucruri dincolo de treburile casnice. Danchiul a lăsat puțin loc pentru adunări, fie în interiorul, fie în afara casei, făcând dificilă formarea de relații cu vecinii. Navetele lungi, în special pentru danchi mai noi, le-au diminuat atractivitatea.

Pe măsură ce deficitul de locuințe s-a diminuat de la mijlocul anilor 1970, construcția danchi a încetat și JHC s-a concentrat pe reînnoirea urbană. În cele din urmă, ansamblurile au fost demolate la scară largă. Unele, cu toate acestea, au fost renovate pentru a le face mai moderne, potrivite pentru o varietate de stiluri de viață și pentru persoanele în vârstă.

Sursă: bloomberg.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari