Premieră în Europa: Prima școală imprimată 3D prinde contur în Ucraina

Într-un cartier din Liov, în vestul Ucrainei, prinde contur prima școală imprimată 3D din Europa.

Autoritățile ucrainene spun că invazia rusă a distrus cel puțin 277 de unități de învățământ, lăsând mii de copii ucraineni fără școli. Această tehnologie permite contruirea în timp record, iar responsabilii speră că va servi drept model pentru lucrările masive de reconstrucție care urmează să aibă loc Ucraina.

Grupul umanitar Team4UA a coordonat proiectul, folosind echipamente de imprimare 3D de la COBOD International, o companie din Danemarca. Robotul de imprimare necesită trei persoane pentru operare și supraveghere.

Fondatorul COBOD, Henrik Lund-Nielsen, a declarat într-un interviu acordat BBC la Liov că tehnologia de imprimare 3D este „mult mai rapidă și mult mai ieftină” decât metodele tradiționale de construcție.

Secțiunea imprimată 3D a clădirii din Liov ar trebui să fie terminată până la începutul lunii iunie, în timp ce școala este programată să fie complet finalizată până la sfârșitul anului 2023.

Școala imprimată 3D reprezintă o dovadă a progresului tehnologic și a viziunii îndrăznețe a autorităților ucrainene de a investi în educație și inovație. Această inițiativă deschide noi perspective pentru industria construcțiilor.

Conform VICTA.ro, în perioada 30 mai 2022-2023 au fost identificate 2112 proiecte publice de tip Educație (școală, grădiniță, liceu, facultate) la nivel național.  

  Surse: victa.ro și rferl.org

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari