Primul stadion demontabil construit din containere din cadrul Campionatului Mondial de Fotbal a fost finalizat în Qatar

Containerele de transport colorate și o structură modulară din oțel alcătuiesc Stadionul 974, pe care Fenwick Iribarren Architects l-a finalizat în Qatar înaintea Campionatului Mondial de Fotbal 2022 .

Cunoscut anterior ca Ras Abu Aboud, spațiul sportiv cu 40.000 de locuri din apropierea portului Doha este primul stadion proiectat pentru a fi complet demontabil din istoria Campionatului Mondial.

dezeen.com
dezeen.com

Stadionul 974 a fost proiectat de studioul spaniol Fenwick Iribarren Architects cu inginerii structurali Schlaich Bergermann Partener și compania de consultanță de inginerie Hilson Moran .

Structura sa modulară combină containere  reutilizate și o structură de oțel, din care unele părți sunt reciclate.

dezeen.com
dezeen.com

Scopul este ca stadionul să fie demontat și reasamblat într-o nouă locație după turneul de fotbal din 2022 sau reutilizat ca o serie de locații mai mici.

Designul său modular a redus, de asemenea, costurile de construcție, timpul de construcție și risipa de materiale, iar organizatorii au spus că asigură reducerea consumului de apă cu 40% în comparație cu dezvoltarea unui stadion convențional.

dezeen.com
dezeen.com

Stadionul 974 este numit după numărul de containere folosite pentru construcția sa. Containerele, dintre care multe au fost folosite pentru a transporta materiale de construcție la locul de desfășurare, fac trimitere la istoria maritimă a Qatarului.

Potrivit Comitetului Suprem pentru Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022 (SC), Stadionul 974 a fost proiectat de Fenwick Iribarren Architects pentru a obține certificarea de cinci stele în Sistemul Global de Evaluare a Sustenabilității (GSAS), atât pentru construcție, cât și pentru design.

dezeen.com
dezeen.com

Forma stadionului și spațiile dintre scaune facilitează ventilația naturală, ceea ce înseamnă că nu este necesară răcirea artificială. Acest lucru este ajutat de apropierea stadionului de mare.

SC speră, de asemenea, că proiectul va servi drept „un model inovator” pentru proiecte mai sustenabile pentru viitoarele evenimente la scară largă.

„Stadionul uluitor 974 este un simbol mândru al sustenabilității și inovației”, a declarat președintele SC și inginerul Yasir Al Jamal.

dezeen.com
dezeen.com

 Stadionul 974 este singurul stadion poziționat aproape de mare și va fi și primul stadion pe care fanii fotbalului îl vor vedea la sosirea în Qatar pentru turneu, datorită apropierii de Aeroportul Internațional Hamad.

Sursă: dezeen.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari