6 proiecte care combină sustenabilitatea și performanța

The Curve / Chartier Dalix Architectes
archdaily.com
archdaily.com

The Curve, o clădire comercială din Paris finalizată în 2020, are un consum de energie cu 40% mai mic decât cel specificat de regulamentul termic francez pentru clădirile noi (RT 2021) și atinge obiective ridicate de mediu: îndeplinește standardul francez HQE Excelent pentru clădirile comerciale și este certificat BREEAM și Effinergie+. Acest lucru se datorează proprietăților naturale izolatoare ale structurii din lemn, dar și performanței deschiderilor, care dispun de sticlă cu control solar COOL-LITE® XTREME.

Szervita Square Building / Antal Fekete, DVM Group și László Gellár
archdaily.com
archdaily.com

În această clădire cu utilizare mixtă din Budapesta, Szervita Square Building, arhitecții au proiectat întreaga structură a clădirii cu sticlă. Sticla aleasă reflectă clădirile istorice din jur, creând un colaj plin de viață între vechi și nou. Aspectul reflectorizant este combinat cu un control solar ridicat, care blochează o mare parte din radiația solară și asigură un confort ridicat și economii de energie. Acesta este unul dintre motivele pentru care clădirea a fost capabilă să îndeplinească cerințele și să fie prima dezvoltare cu utilizare mixtă LEED Platinum din UE.

Centrul de Arte și Școala de Muzică Muxikebarri / LMU Arkitektura
archdaily.com
archdaily.com

La Centrul de Arte și Muzică Muxikebarri, arhitecții LMU Arkitektura au reușit să creeze un reper în oraș, încorporând funcțiile unui centru cultural cu preocupări legate de mediu și confort termic și acustic. Potrivit echipei proiectului: „Panourile de fațadă vitrate constituie un sistem dublu strat, fiind fixate prin intermediul elementelor zincate. În partea sudică a clădirii, acestea funcționează drept dispozitive de ventilație pentru reglare termică, iar în nord drept instrumente de compensare termică.”

Casa GZ / Studio Cáceres Lazo
archdaily.com
archdaily.com

Cu noile tehnologii care sunt acum disponibile pe piață, utilizarea unei fațade de sticlă extinsă nu va implica neapărat câștiguri sau pierderi de energie. În cazul Casei GZ, de la Studio Cáceres Lazo, geamul mare de pe fațada de est este realizat din sticlă termică, cu performanțe ridicate datorită emisivității sale scăzute (capacitatea sticlei de a transfera căldura între interior și exterior prin conducție termică).

WMS Boathouse la Clark Park / Studio Gang
archdaily.com
archdaily.com

Pentru WMS WMS Boathouse din Clark Park, Studio Gang Architects a ales să folosească sticlă de control solar în zonele mari vitrate. Aceste produse reacționează la lumina soarelui în mod diferit față de sticla obișnuită, datorită unui strat special depus pe suprafața sticlei în timpul fabricării acesteia. În acest fel, mare parte din căldură este absorbită de sticlă, dar nu este emisă în interiorul clădirii. Deoarece sunt mai reflectorizante, o mare parte din energia termică este reflectată în exterior. În acest caz, alegerea sticlei a fost importantă, așa cum scria în descrierea proiectului de către echipa responsabilă: „Geamul permite încălzirea structurii iarna și aerisirea pe timp de vară pentru a minimiza consumul de energie pe tot parcursul anului.”

Tour Saint-Gobain / Valode & Pistre

archdaily.com
archdaily.com

Pentru companii, oportunitatea de a construi un sediu este, în general, folosită pentru a-și afirma valorile în fața societății. În cazul Saint-Gobain, un producător francez de o varietate de materiale de construcție diferite, arhitectura trebuia, de asemenea, să demonstreze sustenabilitatea și performanța pe care marca încearcă să o atingă în toate produsele sale. Turnul Saint-Gobain din La Défense, Paris, proiectat de Valode & Pistre poate fi comparat cu un set de trei cristale care captează și difuzează lumina cu un joc de reflexie și transparență. Serele mari contribuie la aura clădirii și la performanța acesteia, în timp ce grădinile de la toate etajele pot fi accesate direct din birouri. Spre deosebire de majoritatea clădirilor de birouri din sticlă, turnul are o mare transparență și o siluetă dinamică datorită mișcării din interior. În acest scop a fost aleasă sticla, care rămâne un punct culminant al activității tradiționale a companiei, punând accent pe calitățile estetice și proprietățile de transmitere a luminii, izolație termică și control solar.

Sursă: archdaily.com\

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari