Artă sau arhitectură: Proiecte arhitecturale inedite din jurul lumii

Indiferent dacă arhitectura este sau nu o formă de artă, clădirile și spațiile modelează viața de zi cu zi. Depășind granițele arhitecturii, aceste proiecte îmbină elementele funcționale cu expresia creativă. 

Capela Bataan 
archdaily.com
archdaily.com

Arta, în general, este produsă pentru a fi văzută sau experimentată de către ceilalți, de către interlocutori, care, la rândul lor, stabilesc diverse relații cu opera. Totuși, acesta nu pare să fie cazul Capelei Bataan, construită de artistul elvețian Not Vital în Filipine. Lucrarea se află pe un deal din zona rurală Bagac, un oraș de 30.000 de locuitori situat la aproximativ 50 de kilometri vest de Manilla. Locația îndepărtat îngreunează accesul și face accesul la călătorie o aventură care capătă aer de pelerinaj — o parte din farmecul său constă tocmai în inaccesibilitatea sa.

Ultima opera de artă a lui Ellsworth Kelly - Austin
archdaily.com
archdaily.com

Ellsworth Kelly a decedat în decembrie 2015, la vârsta de 92 de ani, la mai puțin de un an după ce a oferit cadou una dintre cele mai durabile contribuții ale sale: planurile pentru singura clădire a artistului.  Intitulată Austin, această lucrare de 2.715 de metri pătrați de pe terenul Muzeului de Artă Blanton din campusul Universității Texas din Austin este un spațiu captivant. 

Gateways
archdaily.com
archdaily.com

Proiectul Gateways este situat la fântâna centrală din Piața Granary, King's Cross. A fost conceput pentru a sărbători evenimentul DesignJunction, un spectacol de design interior, ca parte a Festivalului de Design de la Londra. Instalația a fost compusă din patru arcade îndrăznețe și unice, fiecare caracterizată prin propriile profile, modele și culori. Arcadele înalte de patru metri au fost îmbrăcate cu plăci ceramice turcești vibrante, proiectate de artistul Adam Nathaniel Furman în colaborare cu Turkishceramics. 

Dots: Motgol 66
archdaily.com
archdaily.com

Artista coreeană Jazoo Yang a finalizat una dintre cele mai emblematice piese ale ei, intitulată „Dots: Motgol 66”. Lucrarea a acoperit o casă pregătită pentru demolare în micul sat coreean Motgol, Busan, cu propria sa amprentă. Lucrând 4-5 ore pe zi, 3 zile pe săptămână, Motgol 66 a fost primul astfel de proiect finalizat de Yang. Lucrarea atrage atenția asupra nuanțelor corupției și apatiei de pe piața imobiliară din Coreea. Odată cu creșterea economică, dezvoltarea locuințelor în Coreea a continuat într-un ritm fără precedent.

Skyspace „Twilight Epiphany”
archdaily.com
archdaily.com

Mult așteptatul Skyspace „Twilight Epiphany”, proiectat de artistul american James Turrell, a fost deschis publicului cu un spectacol de lumini la apus. Structura piramidală abstractă a completat lumina naturală de la răsărit și apus, creând un spectacol de lumini fascinant.  În plus, Turrell Skyspace a fost proiectat pentru spectacole muzicale și ca laborator pentru studenții școlii de muzică.

Sursă: archdaily.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari