Clădirile culturale, de birouri și zonele rezidențiale și-au făcut misiunea de a depăși granițele tehnologice și de a răspunde la nevoile mediului înconjurător.
O companie energetică din Londra, Insulation4Less , a creat un sondaj pe Instagram cu locații ecologice care se potrivesc parametrilor designului sustenabil contemporan pentru a găsi clădirile cele mai distribuite de utilizatorii platformei.
Descoperirile lor evocă o mulțime de idei interesante demne de admirat de pe tot globul. Cele mai multe dintre ele au mai puțin de un deceniu, simbolizând o schimbare incredibilă în modul în care clădirile noi sunt construite. Spațiile care se întind din Europa până în America de Sud fac declarații reale despre ceea ce ne rezervă viitorul pentru a menține arhitectura verde interesantă, dar funcțională.
10. One Angel Square, Manchester
Piața One Angel din nordul Angliei a costat peste 100 de milioane de euro pentru construcție și este acum sediul central Co-operative Group și se autoproclamă a fi una dintre cele mai ecologice clădiri din Europa.
A fost prima în Marea Britanie care a primit o evaluare remarcabilă BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), în special datorită fațadei duble care se încălzește iarna și se răcește vara și faptului că este alimentată cu biodiesel și ulei de rapiță.
9. Turnul Marco Polo, Hamburg
Unul dintre puinele spații din această listă utilizate în scopuri rezidențiale, designul ciudat al turnului Marco Polo este fie iubit, fie urât de locuitorii orașului.
Cu toate acestea, locuitorii pot fi siguri că trăiesc într-unul proiect de succes din Germania în materie de sustenabilitate. Prin intermediul colectoarelor de pe acoperiș, căldura cumulată este tranformată într-un sistem de răcire pentru apartamente.
8. Cube Building, Berlin
Structura „biroului inteligent” Cube este o nouă completare a orizontului Berlinului dezvoltat anul trecut de arhitecții 3xn.
A apărut în numeroase articole pentru designul său cu sticlă acoperită cu panouri solare, împreună cu pretenția sa de a fi primul birou din Europa potrivit pentru secolul 21.
7. CopenHill, Copenhaga
Cea mai curată centrală electrică care trasformă deșeurile în energie din lume, CopenHill convertește peste 440.000 de tone de deșeuri în energie curată anual.
Ar putea fi, de asemenea, singura centrală electrică din lume care deține o părtie de schi în liber pe acoperiș deschisă pe tot parcursul anului
6. Pricewaterhousecoopers Building, London
Sediul londonez al firmei de contabilitate PwC este puțin diferit de ceea ce ați găsi în districtul său financiar – a fost conceput pentru a oferi izolație și aer rece în toate locurile potrivite și are un sistem complet automatizat de gestionare a clădirii care îi reglează panourile solare și grădina de pe acoperiș.
5. Museum of Tomorrow, Rio de Janeiro
Peste 25.000 de persoane au vizitat Museum of Tomorrow din Rio în prima zi de deschidere, în 2015. Ulterior, acesta a fost premiat pentru inovație de către MIPIM. Descris de The Guardian ca „o invitație captivantă de a imagina o lume sustenabilă”, muzeul prezintă panouri solare în mișcare concepute pentru a profita la maxim de razele solare și un sistem natural de aer condiționat.
4. Vancouver Convention Center, Vancouver
Convention Center din Vancouver găzduiește cea mai mare grădină pe acoperiș din toată Canada, unde se dezvoltă peste 4.000 de tipuri diferite de plante.
Centrul economisește echivalentul a 300.000 bazine de toaletă pline cu apă în fiecare an datorită sistemului său de eficiență dedicat. Acoperișul găzduiește, de asemenea, aproximativ 240.000 de albine care sunt ținute sub control de o echipă de apicultori.
3. Torre Reforma, Mexico City
Torre Reforma este posibil cea mai verde clădire din America Latină – proiectul economisește 30% din consumul anual de apă și peste 80% din materialele folosite provin din regiunea locală.
2. Turnul Shanghai, Shanghai
Al doilea cel mai înalt zgârie-nori din lume are 43 de tehnologii sustenabile diferite, inclusiv surse de energie regenerabilă, amenajare a spațiului pentru răcirea clădirii și un parapet în spirală care colectează apa de ploaie care este reciclată într-un sistem de aer condiționat.
Este de departe cel mai scump zgârie-nori de pe această listă, dat fiind că a costat 2 miliarde de euro construcția pe parcursul a opt ani.
1. Bosco Verticale, Milano
Mai mult o pădure decât o clădire, acest set rezidențial de turnuri găzduiește peste douăzeci de mii de metri pătrați de copaci și arbuști exteriori. Vegetația aduce o serie de beneficii, compensând poluarea prin producția de oxigen, izolând clădirile pentru a economisi energie și creând un paradis al biodiversității în mijlocul unui oraș important.
Sursă: euronews.com