EQUITONE este folosit la renovarea unui bloc de apartamente

Înființat în 2014 de către arhitecții Karin Dorrepaal și Saskia Oranje, biroul de arhitectură DOOR architecten este compania din spatele renovării și revitalizării celor 362 de locuințe din blocul de apartamente ACA din Utrecht-Overvecht. Terry Pater, arhitect și proiectant de structuri, s-a ocupat de acest proiect împreună cu Karin. Terry ne dezvăluie în cele ce urmează câte ceva din filozofia ce a fundamentat acest proiect și alegerea panourilor EQUITONE ca material de fațadă.

Întregul proiect cuprinde un ansamblu rezidențial de 1800 de unități, realizat pentru corporația imobiliară MITROS. Blocul de 362 de locuințe ce poartă numele de ACA (acronimul de la Apollo, Centaurus și Atlas) a constituit prima fază a proiectului, acum gata de a fi dată în folosință. Faza 2, respectiv proiectul CJ Dreven, va începe în curând. Pentru ACA, DOOR architecten a lucrat cu Over Morgen (consultant pe probleme de sustenabilitate, energie și instalații), cu Hemubo ca antreprenor principal și cu KCP, responsabil, alături de Hemubo, de legătura cu rezidenții.

Terry Pater explică: “Pentru ACA, am început prin proiectarea meticuloasă a unui fundament sustenabil – cadrul, șasiul, dacă pot să mă exprim așa. Acest cadru este același pentru toate cele 1800 de locuințe ale ansamblului. Am alocat mult timp și multă energie pentru realizarea acestui șasiu și rezultatele sunt pe măsură. Am obținut o rezistență termică înaltă, o foarte bună etanșeitate și o declarație arhitecturală solidă. Peste acest șasiu, bineînțeles, vine caroseria – fațada. Aceasta este diferită de la proiect la proiect, ceea ce asigură varietatea estetică a componentelor, păstrând totodată și anumite similitudini.

Blocul de locuințe ACA va avea o fațadă robustă și elegantă. Am ales panourile de fațadă furnizate de către Eternit deoarece materialele din gamele EQUITONE Linea, Tectiva și Materia oferă o mare varietate de culori și nuanțe, de texturi fine sau aspre, de jocuri de umbre și contraste. Astfel, sub razele soarelui clădirea capătă aspecte diferite în diferite momente ale zilei, ceea ce constituie un atu estetic însemnat.”

Circularitate

Abordarea DOOR architecten pune adesea accentul pe aspectul circular. “Asta nu înseamnă că realizăm numai proiecte circulare – spune Terry Pater, dar acestea reprezintă totuși majoritatea proiectelor noastre. Dacă primim teme necirculare, întotdeauna ne informăm clienții despre opțiunile sustenabile pe care le putem oferi. Avem asta înscris în ADN. Proiectul blocului de apartamente ACA a primit o onorabilă mențiune în competiția Dutch Betonprijs, la categoria proiecte circulare, datorită reutilizării structurii de beton. Cu alte cuvinte, structura de beton nu a mai fost demolată și îndepărtată, deci nu a mai fost nevoie s-o reconstruim din elemente nou produse. De asemenea, am redus amprenta ecologică, diminuând la minimum pierderile provenite din decupajele necesare stereotomiei de fațadă.“

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari