Cu sau fără halogeni?

Această întrebare poate apărea în mai multe faze, începând cu proiectarea instalaţiilor electrice aferente unei noi investiţii, indiferent de tipul acesteia, trecând apoi prin stabilirea conductorilor necesari realizării tablourilor electrice, a cablurilor de distribuţie energie electrică sau la interconectarea diverselor dulapuri electrice cu elemente de execuţie sau senzorii din câmp.

Ce ar trebui să ştim pentru a lua o decizie corectă?

Trebuie să începem cu nişte explicaţii referitoare la noţiunea de halogen. Grupa 17 din tabelul lui Mendeleev conţine elementele chimice FLUOR (F), CLOR (Cl ), BROM (Br ), IOD ( I ).

Toate aceste elemente au o mare reactivitate cu hidrogenul generând în anumite condiţii molecule de acid anhidru care în prezenţa apei sub formă de picături sau vapori se transformă în soluţii acide.

O parte din aceste elemente chimice sunt utilizate pentru crearea polimerilor utilizaţi la fabricarea materialelor izolatoare, începând cu arhicunoscutul PVC (policlorura de vinil) sau mult admiratul Teflon (politetrafluoretilenă) sau sunt utilizate ca şi aditivi împreună cu un polimer pentru a conferi proprietăţi deosebite acestuia (de exemplu, creşterea întârzierii propagării focului). Orice material de izolaţie în a cărei descrieri se regaseşte unul dintre elementele chimice menţionate, este un material cu halogeni, de exemplu, cauciucul cloroprenic.

În cazul unui incendiu într-o instalaţie electrică, descompunerea termică a materialelor izolatoare polimerice conduce la degajarea de substanţe chimice diverse în stare de agregare gazoasă. Între acestea, gazele acide sau compuşii din clasa dioxinelor prezintă cele mai mari riscuri atât pentru oameni cât şi pentru structurile metalice sau aparatajul electric.

Cei care au văzut cum arată un dulap electric dintr-o sală de aparataj, expus la fumul degajat de arderea cablurile cu izolaţii din material cu halogeni, au observat că echipamentul electric, cu toate că nu a fost expus temperaturilor înalte, este aproape complet degradat: barele de cupru sunt oxidate şi au culoarea neagră, echipajele mobile ale întrerupătoarelor şi ale contactorilor sunt aproape blocate, e.t.c. Curăţarea echipamentului este practic imposibilă deoarece printre alţi compuşi se regăsesc şi compuşi graşi, de genul gudronului.

La fel, structurile metalice realizate din oţel, sunt contaminate cu substanţe acide care vor iniţia un proces de coroziune care practic nu poate fi evitat deoarece o pasivizare a structurii ar însemna o sursă de poluare suplimentară.

Un alt aspect care trebuie luat în calcul este densitatea optică a fumului degajat în procesul de ardere, deoarece un fum cu opacitate crescută reduce şansele de evacuare rapidă a oamenilor din zona de incendiu.

Ca o scurtă concluzie la cele menţionate mai sus, decizia de a utiliza produse fără halogeni trebuie luată atunci când discutăm despre locaţii în care avem un număr mare de persoane, dulapuri electrice care conţin aparataj cu valoare mare sau alte bunuri care pot fi degradate din cauza fumului acid.

Contactează un reprezentant LAPP pentru a utiliza o soluție sigură pentru aplicația ta. Accesează www.lapp.ro

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari