Materialul care înlocuiește cimentul și ajută mediul înconjurător

Într-o perioadă în care prețurile la materialele de construcții cresc alarmant și stocurile de materie primă se reduc, specialiștii încearcă să descopere alternative. Astfel a apărut și un înlocuitor al cimentului care nu doar că oferă o alternativă la materialul clasic, însă ajută și mediul înconjurător: elimină gazele cu efect de seră și are proprietăți de autovindecare - se poate utiliza pentru a petici betonul vechi. 

Numit ECM (Enzymatic Construction Material), acest produs este realizat din anhidrază carbonică, o enzimă regăsită în celulele vii. La contactul cu CO2 se creează cristale de carbonat de calciu, acestea fiind de altfel componenta principală a ECM. Amestecul final include și pastă de nisip și polimer, folosit ca și agent de legare. Rezultatul final este un material care poate elimina gazele cu efect de seră și îl poate stoca cu siguranță, potrivit autorilor invenției: Suzanne Scarlata și Nima Rahbar de la Institutul Politehnic din Massachisetts.  

Betonul - cel mai folosit material de pe planetă

Potrivit studiilor de specialitate, betonul este cel mai utilizat material de pe planetă. Reprezintă, la propriu, fundația clădirii moderne, însă cu un puternic impact asupra mediului. Vorbim despre costurile masive și a energiei utilizate în crearea lui, dar și a duratei de viață. În timp ce betonul produce 183kg de CO2 pe m3, ECM deține aproximativ 8kg de CO2. În plus, procesul de reciclare ECM consumă mult mai puțin energie decât betonul, au declarat specialiștii.

Utilizarea și producția de ciment reprezintă aproximativ 8% din emisiile globale de CO2, potrivit unui studiu din 2019 al Academiei Naționale de Științe. Astfel, un material de construcție alternativ, cum ar fi ECM, ar putea contribui în mare măsură la facilitarea unei industrii a construcțiilor durabile.

„Deși cimentul nu este foarte scump, din punct de vedere energetic este foarte scump”, a spus Rahbar „și este nevoie de mult combustibil pentru a adăuga ingredientele care fac beton. De asemenea, betonul nu se reciclează, așa că atunci când realizezi o construcție, el rămâne acolo. De fapt, trebuie să cheltuiești energie suplimentară pentru a-l măcina și a-l face mai mic.”

Va fi oare un astfel de material de interes pentru specialiștii în construcții și, odată cu digitalizarea, ne vom orienta atenția spre noi soluții?

Sursa: constructiondive.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari