OAER prezintă clădirile viitorului: neo-conceptele NZEB & ZEB, proiectarea AR și digitalizarea mediului construit

OAER (Ordinul Auditorilor Energetici din Romania, www.oaer.ro) organizează în perioada 20-22 septembrie 2024, la Baia Mare, a 7-a conferință din cadrul Caravanei OAER, cu tematica „Clădirile viitorului: neo-conceptele NZEB & ZEB, proiectarea AR și digitalizarea mediului construit”. Specialiștii OAER, alături de invitați din partea partenerilor, vor explica arhitecților, auditorilor energetici, inginerilor cu activitate în domeniul construcțiilor, dezvoltatorilor, autorităților publice locale și tuturor celor interesați ce înseamnă conceptul inovator NZEB (clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero) și cum va evolua sectorul clădirilor noi și existente în contextul noilor programe de finanțare prin fonduri structurale și PNRR.

Obiectivul principal este acela de a transmite cât mai multe informații despre noile concepte pe care autoritățile locale, dezvoltatorii dar și constructorii vor fi obligați prin legi și norme tehnice să le aplice tuturor categoriilor de clădiri: minimizarea consumurilor de energie și a emisiilor de CO2, utilizarea adecvată din punct de vedere tehnic dar și economic a surselor regenerabile de energie, proiectarea BIM (Building Information Modelling) și AR (Augmented Reality), tratarea aerului respirat de ocupanți în spațiile din interiorul clădirilor cu echipamente adecvate pentru ventilare mecanică și dezinfectare, exemplificarea unui soft complex pentru proiectarea energetică a clădirilor viitorului sau pentru renovarea aprofundată a clădirilor existente.

De asemenea, cadre universitare ale UTCB împreună cu specialiști reputați la nivel regional ai OAER își propun să explice importanța legislației europene în domeniul performanței energetice a clădirilor, a noilor programe europene cum ar fi GREEN NEW DEAL sau FIT FOR 55, precum și implicațiile pentru sectorul construcțiilor din Romania, în contextul finanțărilor asigurate prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) sau prin celelalte programe pentru fonduri structurale de dezvoltare.

Proiectul Caravana OAER a debutat acum aproape 4 ani și reprezintă un pionierat în domeniul construcțiilor prin inițiativa de conștientizare a tuturor actorilor implicați la nivel local și de diseminare a unor informații cu impact socio-economic dar și tehnic, deosebit.

În primul an reprezentanții OAER împreună cu partenerii lor au făcut prima oprire în data de 3 septembrie 2021 la Pitești unde a fost prezentată și prima versiune funcțională a softului ENERG+. ENERG+ este un program pentru calculator dezvoltat de OAER și dedicat auditorilor energetici, arhitecților, inginerilor proiectanți și evaluatorilor “Green Buildings”. Au urmat apoi activități la  Constanța pe 17 septembrie și la Sibiu pe 1 octombrie 2021.

Anul 2022 a adus în prim plan localitățile Bacău (14 iulie) și Craiova (15 septembrie), crescând totodată vizibilitatea și numărul celor care au participat și au sprijinit acest proiect unic al OAER. Succesul obținut de-a lungul primelor 5 ediții a dus la schimbarea formatului Caravanei OAER astfel că în 2023 evenimentul de la Vâlcea s-a desfășurat pe durata a trei zile având peste 100 de participanți.

Prima zi a urmat programul obișnuit cu dezbaterea conceptelor NZEB & ZEB și noile reguli de autorizare, recepție și construire și cu prezentări ale softurilor utilizate de auditori energetici, arhitecți, ingineri proiectanți și de alte categorii de specialiști.

Cea de-a doua zi a fost dedicată utilizatorilor ENERG+ și au fost abordate subiecte legislative axate pe Legea 372/2005, metodologia Mc001/2022, noile anexe naționale la standardele EPB, dar și câteva exemple de utilizare a ENERG+. Schimbul de experiență a continuat apoi într-un cadru mai puțin formal cu o cină de gală și o a treia zi cu program de voie și discuții libere.

Evenimentul de la Baia Mare, stația cu numărul 7 a Caravanei OAER, va fi organizat sub egida RCEPB (Conferința Internațională – Performanța Energetică a Clădirilor) la Palatul Administrativ, Sala Maramureș, și va reprezenta un pas important al OAER în atingerea scopului de a crește nivelul de informare și conștientizare a tuturor celor implicați în domeniul construcțiilor, dar și de a crea o comunitate puternică care să se implice activ în atingerea țintelor adoptate la nivel european privind neutralitatea carbonului și construirea unui fond de clădiri cu emisii zero.

Vă invităm să fiți alături de noi la cea mai importantă acțiune a Caravanei OAER de până acum unde pe parcursul a trei zile vom îmbina utilul cu plăcutul alternând discuțiile și prezentările despre impactul noii EPDB asupra performanței energetice a clădirilor sau ce instrumente software sunt recomandate pentru punerea în aplicare a acestei directive, cu activități sociale și de relaxare sporind astfel interacțiunea  dintre membrii acestei comunități dedicate realizării unui mediu sănătos și sustenabil.  

Cu siguranța unei întâlniri de succes Caravana OAER va opri mai departe în stațiile Oradea, Galați, Arad, Suceava, Târgu-Mureș, Ploiești, Petroșani, Brașov și, în final, București.

Contact și înregistrări: office@oaer.ro

Construct Intelligence este partener media al acestui eveniment.

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari