Spitalul Friendship din Bangladesh a obținut Premiul Internațional RIBA 2021

Spitalul Friendship din Bangladesh, realizat de studioul local de arhitectură Kashef Chowdhury/URBANA, a obținut Premiul Internațional RIBA 2021.

Spitalul este cel mai recent câștigător al Premiului Internațional RIBA, care este acordat bienal unui proiect „care demonstrează excelența în ceea ce privește designul și impactul social”.

dezeen.com
dezeen.com

Spitalul Friendship este o instituție medicală accesibilă din Bengal, sud-vestul Bangladeshului, care oferă servicii de îngrijire medicală pentru mii de oameni care trăiesc în regiune.

Acesta a fost creat de Kashef Chowdhury/URBANA pentru Friendship, o organizație non-guvernamentală care dorește să ajute oamenii din zone rurale îndepărtate.

dezeen.com
dezeen.com

Clădirea este compusă dintr-o serie de pavilioane joase care sunt realizate din cărămidă de proveniență locală.

Aceste curți sunt folosite pentru a ilumina și ventila natural secțiile din spital, oferind, de asemenea, pacienților și vizitatorilor locuri de odihnă.

dezeen.com
dezeen.com

Kashef Chowdhury/URBANA a divizat amplasamentul printr-un „canal” în zig-zag, care separă pacienții internați de cei din ambulatoriu, ajutând în același timp la răcirea clădirii.

dezeen.com
dezeen.com

La fiecare capăt al bazinului de apă se află două rezervoare mari folosite pentru a colecta apa de ploaie, care este stocată și utilizată la spital, prevenind în același timp aglomerarea pe amplasament.

Kashef Chowdhury/URBANA și Friendship au colaborat recent și la proiectarea Centrului Friendship din Bangladesh, care cuprinde un labirint similar de pereți de cărămidă și curți.

dezeen.com
dezeen.com

Friendship Hospital a fost selectat drept câștigător dintr -o listă de proiecte, inclusiv James-Simon-Galery de David Chipperfield Architects și Lille Langebro de WilkinsonEyre și Urban Agency .

Juriul pentru Premiul Internațional RIBA din acest an a fost condus de arhitecta  Odile Decq. Aceasta a spus că spitalul a fost ales câștigător deoarece „întruchipează o arhitectură a umanității și protecției”.

„Kashef Chowdhury/URBANA a realizat o clădire proiectată cu o notă umană, care este bine integrată în împrejurimile sale și celebrează materialele artizanale locale și tradiționale”, a adăugat Decq.

dezeen.com
dezeen.com

Fondatorul studioului câștigător, arhitectul Kashef Chowdhury, a spus că speră că premiul va încuraja realizarea mai multor proiecte de „arhitectură pentru umanitate și pentru natură”.

„Într-un moment extrem de important, RIBA și jurații au identificat un proiect de la periferia globală pentru a aduce în centrul discursului arhitectural și a fi subiectul unuia dintre cele mai importante premii globale”, a reflectat Chowdhury.

dezeen.com
dezeen.com

Sursă: dezeen.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari