Casa Aguacates, Mexic, de Francisco Pardo
Situată pe un câmp de avocado într-o zonă rurală, la aproximativ două ore de Mexico City, această casă îngropată este accesată printr-o scară exterioară.
„Ideea principală a fost să avem o vedere spre pădure, dar clientul a vrut să lase intact câmpul de avocado, așa că am ajuns la decizia de îngropare a casei”, a spus arhitectul Francisco Pardo .
NCaved, Grecia, de Mold Architects
Studioul grec Mold Architects a încorporat această casă de pe insula Serifos într-un deal stâncos cu vedere la mare, în încercarea de a profita la maximum de priveliști în timp ce adăpostește casa de vânturile puternice.
Clădirea este în formă de pană, cu spațiile de locuit complet ascunse sub pământ, care primesc lumină naturală datorită teraselor exterioare.
Landaburu Borda, Spania, de Jordi Hidalgo Tané
Un coridor de sticlă care duce la o anexă subterană din beton a fost adăugat acestei clădiri mici din piatră din Spania de către studioul de arhitectură Jordi Hidalgo Tané.
Extensia găzduiește o zonă mare de living, sufragerie și bucătărie, dar a fost ascunsă sub deal, pentru a evita perturbarea peisajul din jurul munților Navarra.
Sloped Villa, Belgia, de Studio Okami Architecten
Această casă din cărămidă și beton a fost îngropată într-un deal cu vedere la peisajul văii Mont-de-l'Enclus din Belgia. Acestă decizie a fost luată pentru a scăpa de obligația de a se conforma cu reglementările stricte de construcție ale zonei, care ar fi necesitat un acoperiș înclinat, cărămidă locală și dimensiuni prescrise ale ferestrelor.
Casă în Monsaraz, Portugalia, de Aires Mateus
Casa din Monsaraz este în cea mai mare parte subterană și iese din versantul dealului luând forma unei curbe de beton.
Studioul de arhitectură Aires Mateus a introdus lumină naturală în camerele subterane folosind terase circulare care străpung acoperișul verde.
House in the Landscape, Rusia, de Niko Architect
Studioul rus Niko Architect a construit un deal artificial sub care să îngroape această casă lângă Moscova. Casa, care are un acoperiș verde cu gazon, are o formă de cupolă și pereți albi.
Tilt Roof, Coreea de Sud, de BCHO Architects
Amplasată în terenul muntos al provinciei Gyeonggi din Coreea de Sud, această casă pe jumătate îngropată proiectată de BCHO Architects se integrează perfect în peisaj.
Caracteristica sa principală este o terasă mare pe acoperiș, care este înclinată pentru a urma panta amplasamentului, în timp ce zona de relaxare este îngropată.
Casa pe stâncă, Spania, de GilBartolomé Architects
Cu acoperișul ondulat acoperit cu zinc, această casă construită într-o stâncă abruptă din provincia Granada.
GilBartolomé Architects din Madrid a ales să plaseze o mare parte din structura cu două etaje în subteran, pentru a beneficia de temperatura rece și constantă a solului.
Outhouse, Marea Britanie, de Loyn & Co
Descris de Loyn & Co ca un „adăpost în pământ”, acest studio din Pădurea Dean este alcătuit dintr-un etaj mare, cu un acoperiș verde expansiv.
„Clădirea este o formă arhitecturală sensibilă, deși pură, abia vizibilă între gardurile vii care aliniază calea de intrare și te atrage spre clădire”, a spus studioul.
Casa Patios, Ecuador, de Rama Estudio
Rama Estudio, cu sediul în Quito, a proiectat această casă într-o locație rurală din provincia Cotopaxi.
Cele două structuri sunt parțial scufundate în peisaj și învecinate cu o a treia structură, care are pereți realizați parțial din pământ, folosind o tehnică tradițională ecuadoriană.
Sursă: dezeen.com