Firma americană Studio Vural a conceput un zgârie-nori cu utilizare mixtă acoperit cu crini asiatici, reprezentând o „imagine puternică” pentru a promova designul cu consum redus de energie. Randările arată un zgârie-nori cu un vârf curbat care se ridică lângă clădirea American Radiator – un turn în stil gotic datând din 1923.
Forma turnului Lilly a fost influențată de câmpurile abrupte de orez găsite în anumite părți ale Asiei, „unde fiecare centimetru pătrat de sol fertil contează”, a spus Selim Vural, fondatorul Studio Vural din Brooklyn. Clădirea ar fi parțial acoperită cu vegetație, ceea ce ar asigura izolație naturală.
Vural își propune să folosească crinii asiatici, o plantă consistentă și care necesită o întreținere redusă, care înflorește în fiecare primăvară și rămâne verde în restul anului. Florile vin într-o varietate de nuanțe , inclusiv roșu, galben și portocaliu.
„Un câmp de flori este o imagine puternică, care se potrivește cu mesajul proiectului Lilly – tehnologie de construcție curată cu o declarație estetică”, a spus el. „Fără estetică, nu este arhitectură. Este doar construcție."
Vural a spus că turnul va fi similar cu Centrul Pompidou din Paris, care prezintă sisteme structurale și mecanice expuse la exterior. „Are același efect ca și Centrul Pompidou, dar cu flori”, a spus Vural despre turnul Lilly.
Apa pentru plante ar proveni din apa de ploaie și apele gri, împreună cu apa furnizată de oraș, dacă este necesar. Pentru a menține vegetația, Vural a spus că „peisagiştii curajoşi” vor trece prin ușile de acces care duc la scări abrupte. Dronele ar putea ajuta, de asemenea.
Vural crede că crinii ar prospera în acest context, pe baza sfatului arhitecților peisagisti și a experiențe personale. În ceea ce privește profilul clădirii, acesta are în vedere 21 de etaje dedicate spațiului comercial și 18 nivele pentru unități rezidențiale.
„Turnul se adresează forței de muncă remote generată de pandemie, oferind reședințe în apropierea spațiilor de lucru în comun, cu spații mari de conferințe și facilități de agrement”, a spus arhitectul.
Lumina zilei ar pătrunde prin suprafețe mari de sticlă, iar aerul proaspăt ar pătrunde prin ferestrele operabile din porțiunea rezidențială. Încălzirea și răcirea ar fi asigurate de un sistem geotermal, contribuind la minimizarea pierderilor de energie.
Vural a spus că turnul va fi o clădire pasivă – o clădire extrem de eficientă din punct de vedere energetic, care respectă standardele apărute în Germania cu câteva decenii în urmă. Aceste standarde includ un înveliș etanș, gestionarea atentă a câștigului de căldură solară și includerea unui sistem de recuperare a căldurii, potrivit Institutului pentru Case pasive din SUA .
„Există o revoluție a sustenabilității în Brooklyn, care a început cu panourile solare în urmă cu zece ani și este în plină desfășurare cu casele urbane”, a spus arhitectul.
El a descris revoluția ca fiind „tăcută” datorită caselor pasive care se îmbină cu clădirile mai tradiționale, în ceea ce privește aspectul vizual. Sistemele care permit unei case să fie extrem de eficiente din punct de vedere energetic sunt adesea invizibile.
„Arhitectura trebuie să facă o declarație estetică care să fie holistică pentru toate straturile proiectului, ceea ce urmăresc și în cadrul proiectului Lilly”, a adăugat acesta.
sursă: dezeen.com