Clădirea din lemn se întinde pe o suprafață de 2.400 de metri pătraţi și găzduieşte 250 de angajaţi ai companiei IT Creatopy. Aceasta este cea mai mare clădire de birouri construită din lemn la est de Viena, iar consumul de energie este de şapte ori mai mic comparativ cu o clădire din cărămidă şi beton.
Inginerul clujean Marius Şoflete a realizat structura şi s-a ocupat de conformarea energetică a clădirii. Imobilul se află lângă Oradea, în Săldăbagiu de Munte. Sediu companiei româneşti Creatopy este singura clădire de birouri din România şi din Europa de Est care îndeplineşte standardele de casă pasivă. Aceasta consumă de şapte ori mai puţină energie decât o construcţie clasică din cărămidă şi beton. Investiția aferentă a atins suma de 4 milioane de euro, iar imobilul a fost ridicat în doar 44 de zile.
„Noi am proiectat structura şi am făcut calculul energetic, deşi nu s-a dorit de la început standardul de casă pasivă. Principala cerinţă a fost confortul angajaţilor”, povesteşte Şoflete. Dar ce înseamnă confortul pentru companie? „Ei au plecat de la problemele pe care le-au avut cu toate cele trei clădiri de birouri pe care le-au ocupat în Oradea. Niciuna nu le putea asigura un standard ridicat de confort termic, ba era prea cald, ba era prea rece; apoi erau probleme de aerisire, oamenii se plângeau de aerul stătut, de aerul condiţionat, de aer urât mirositor, ba prea umed, ba prea uscat, pe unii îi durea capul de la curent, apoi era zgomotul produs de instalaţiile de aerisire care nu erau bine dimensionate şi bine gândite”, explică Şoflete.
Imobil construit în 44 de zile
O altă cerinţă importantă a clientului a fost timpul de execuţie a clădirii, care trebuia să fie mai mic de un an. Proiectarea clădirii a început în martie 2019 şi a durat 21 de zile, iar execuţia a început în iulie 2019.
Au fost necesari 890 de metri cubi de lemn, adică 490 de copaci crescuţi complet, brad şi molid. Materialul folosit se numeşte „CLT” (Cross-Laminated Timber- panouri prefabricate din lemn încleiate pe două direcţii-nr). Acesta este produs prin lipirea mai multor straturi de cherestea solidă sub formă de panouri.
Asamblarea structurii de rezistenţă a fost realizată în 44 de zile de o echipă de zece oameni. Întreaga clădire, de la proiectare la execuţie, a fost gata în mai puţin de un an.
Sursă: adevarul.ro