Până în 2025, Dubai plănuiește ca o pătrime din clădirile sale să fie construite cu ajutorul imprimării 3D, demonstrând potențialul unei tehnologii cu creștere rapidă, capabilă să redefinească și să depășească limitele arhitecturii tradiționale. Pe măsură ce tehnica apare ca o soluție viabilă în domeniile construcțiilor, ingineriei și arhitecturii, popularitatea sa crește rapid. De fapt, doar între 2021 și 2028, piața globală a construcțiilor 3D este de așteptat să crească cu 91%, potrivit unui raport din iulie 2021 realizat de Grand View Research. De ce această creștere rapidă? Pe lângă faptul că este o alternativă mai rapidă și are costuri de construcție mai mici, poate oferi și soluții de locuințe la prețuri accesibile și permite nenumărate posibilități de proiectare, printre multe alte beneficii. Astfel, întrucât arhitecții trebuie să se adapteze la o nouă eră tehnologică, în care viteza și eficiența au devenit factori cheie în procesele de proiectare și execuție, creșterea popularității imprimării 3D aduce semnale optimiste. Ar putea chiar ajuta la remodelarea domeniului construcțiilor.
Flexibilitate de proiectare și timp de construcție redus
Imprimarea 3D pentru construcții este o nouă tehnologie care modelează betonul fără utilizarea cofrajelor, ceea ce înseamnă că piesele prefabricate și pereții pot fi imprimate sub orice formă, într-un timp scurt și într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor. În esență, formele tridimensionale sunt create printr-un proces controlat de computer, transformând procesul tradițional de construcție și permițând o varietate de oportunități de proiectare. Spre deosebire de alte metode convenționale, arhitecții pot dezvolta cu ușurință structuri individuale cu suprafețe, forme și culori unice pentru clădiri creative, inovatoare și atrăgătoare. Practic orice formă organică este posibilă: pereți curbați sau drepti, suprafețe netede sau aspre, plane sau înclinate.
Pe lângă această libertate de proiectare, procesul de imprimare în sine este, de asemenea, deosebit de eficient. Nu numai că oferă un grad ridicat de fiabilitate a planificării de la început, dar are și o viteză mare de imprimare și necesită un efort de coordonare redus, diminuând astfel costurile de construcție.
Clădiri rezidențiale: repere pentru tehnologia 3D
Tehnologia 3D a cunoscut un progres fără precedent: prima casă funcțională imprimată complet din Germania a fost inaugurată oficial și este acum pregătită pentru piață. Aceasta a fost construită de PERI și proiectată de MENSE-KORTE ingenieure+architekten, fiind deschisă în iulie în Beckum, Renania de Nord-Westfalia.
Proiectul Beckum a primit Premiul German pentru Inovație oferit de către Consiliul German de Design, un premiu anual care recunoaște proiectele care prezintă progrese în industrie prin originalitate, implementare și eficacitate.
Pe lângă poziționarea PERI ca pionier pe piață, succesul proiectului unic demonstrează că metoda de construire 3D este viabilă și deschide o întreagă gamă de posibilități în industrie. De asemenea, a pregătit terenul pentru unități de locuit mai mari și mai complexe. La exact două luni după ce au început lucrările la casa din Beckum, PERI și-a propus să utilizeze imprimarea 3D pentru cel mai mare bloc imprimat din Europa, de data aceasta în Wallenhausen, Bavaria. Distribuit pe 3 etaje si 380 mp, 4 din 5 unitati sunt inchiriate, in timp ce una dintre ele este folosita ca apartament de prezentare. De atunci, o mare parte din ceea ce s-a învățat inițial la Beckum a fost, de asemenea, încorporat în primul proiect rezidențial din Tempe, Arizona, o extindere a clădirii de apartamente de pe lacul Constance din Germania, și prima clădire imprimată 3D din Austria executată în cooperare cu STRABAG SE. Astfel, PERI a finalizat cu succes cinci proiecte de imprimare într-un an.
Pe măsură ce arhitecții din întreaga lume se confruntă cu vremuri de incertitudine, deficit de forță de muncă și locuințe sau alte provocări din industrie, un singur lucru este sigur: construcția și planificarea așa cum le știm se vor schimba fundamental în multe domenii. Cu imprimarea 3D pentru construcții ca alternativă promițătoare, ajustările lente și costisitoare de planificare ar putea fi de domeniul trecutului. Viabilitatea crescută, productivitatea și optimizarea procesului de construcție nu numai că pot oferi soluții de locuințe la prețuri accesibile și chirii mai mici, ci pot oferi și adăposturi pentru regiunile afectate de dezastre.
Sursă: archdaily.com