Cum poate proiectarea serelor să îmbunătățească arhitectura?

În lume, puține structuri sunt la fel de elegante și ingenioase ca și serele. Construite în mare parte cu design simplu și având un obiectiv clar, aceste adăposturi minimaliste creează spații aerisite și pline de lumină care modelează climatul interior. Dedicate cultivării plantelor și culturilor, sunt mici ecosisteme diverse care combină anumite programe și sisteme pentru a susține durabilitatea, evoluția și conservarea. În esența lor, serele fac apel și la ideea de experiență și descoperire.

Așa cum afirma și specialistul Eduardo Souza despre istoria designului de sere, producția de sere la scară largă a devenit posibilă abia după Revoluția Industrială, cu disponibilitatea foilor de sticlă produse în masă. De atunci, au fost folosite pentru a cultiva alimente și flori, formând un microclimat potrivit pentru speciile de plante chiar și în locurile cu climă severă. De la horticultură ornamentală până la creșterea gradului de conștientizare a ecosistemului, serele contemporane sunt realizate în pentru a crește plante. Totuși, odata cu evoluția tehnologiei, acestea au primit și noi abordări ale arhitecturii prin lumină, structură și durabilitate. Astfel, serele au deveni medii de învățare pentru a promova educația privind conexiunile dintre climă și arhitectură.

Santa Monica Greenhouse - combinația între un birou și o seră de cactuși

Sera Santa Monica este a treia seră proiectată în colaborare cu Cactus Store din Los Angeles. Situat lângă o stație de tren, proiectul se regăsește într-un complex industrial mare care a fost transformat într-un cartier comercial și de birouri. Proiectul este conectat la clădirea de birouri a clientului, situată într-un fost depozit, și găzduiește specimenul lor privat și o colecție însemnată de cactuși și suculente.

Family Greenhouse / RicharDavidArchitekti

Acest proiect a fost gândit în trei etape. Prima a fost reconstrucția unei vechi case. Echipa a făcut o serie de calcule de costuri și a propus să fie construită o casă nouă cu jumătate de volum și fără niciun compromis. Sera a fost amplasată pe acoperiș din mai multe motive: pentru a nu strica vederea din casă, economisirea banilor la construcția fundației, și pentru utilizarea căldurii reziduale din casă, având totuși în minte și accesul la seră.

Greenhouse Botanical Garden Grueningen / idA

Noul pavilion de la grădina botanică din Grueningen se leagă puternic de contextul său. Designul a fost inspirat de pădurea din jur, nu de mediul construit. Atât la nive de design, cât și conceptul structural derivă din natură. Pavilionul este conceput pentru a se armoniza și pentru a extinde pădurea.

Greenhouse Orchid Punta del Este / Mateo Nunes Da Rosa

În vremuri de pandemie, Ana, o pasionată de botanică specializată în orhidee, își transformă hobby-ul într-o aventură: Greenhouse Orchid, și încredințează echipei de proiectare realizarea unei sere care să acționeze și ca spațiu expozițional. Propunerea este un prototip transparent, transportabil, modificabil, care generează climatul necesar supraviețuirii orhideelor. Au fost astfel fabricate două sere, una pentru expoziție și cealaltă pentru înflorire.

Vezi mai multe exemple și inspirație pe archdaily.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari