Despre confortul termic in halele industriale si despre cum putem scoate elefantul din camera

Desi nu știe nimeni cine a inventat expresia “exista un elefant in camera”, se pare ca toata lumea intelege ca ea se refera la existenta unei probleme care ar trebui discutata, dar toata lumea o evita.

Ne propunem in acest articol sa vedem cat de mare este de fapt elefantul in problema confortului termic in halele industriale.

Impactul temperaturilor ridicate inregistrate in timpul verii in halele industriale nu poate fi negat si reprezinta o problema serioasa care afecteaza direct atat productivitatea cat si sanatatea lucratorilor, ducand deseori la cresterea numarului de imbolnaviri sau a accidentelor de munca.

Halele industriale vin cu particularitatile lor termice, adica cu pierderile de caldura prin pereti si acoperisuri, cu aporturile de caldura prin usile de acces de dimensiuni mari, cu efectul de sera produs de luminatoare, cu incalzirea suplimentara adusa de utilajele folosite in procesele de productie, cu stratificarea termica pe verticala si nu in ultimul rand cu volumele de aer foarte mari, ceea ce ii determina de cele mai multe ori pe proprietari sa evite o investitie intr-un sistem de racire, preferand fie ventilarea naturala fie o banala instalatie de ventilatie mecanica.

Din nefericire, cresterea ingrijoratoare a temperaturilor de vara a ultimilor ani fac ca simpla ventilare naturala sau mecanica, facuta in scopul racirii, sa se dovedeasca si ea a fi inutila, daca afara sunt 35 de grade sau chiar peste.

Atingerea confortului termic intr-o hala industriala pare sa nu fie un lucru usor de realizat, cu atat mai mult cu cat tehnologiile de racire abordate pana acum presupun investitii serioase, pe langa faptul ca vin la pachet cu consumuri energetice de multe ori inabordabile.

Ei bine, desi povestea de mai sus ne-ar putea face sa credem ca elefantul este atat de mare incat abia daca mai avem loc sa ne strecuram prin hala, in realitate lucrurile nu stau deloc asa. Ba din contra!

Efectele schimbarilor climatice, precum si necesitatea urgenta de a gasi solutii pentru scaderea drastica a consumurilor energetice si implicit a amprentei de carbon, a determinat aparitia de tehnologii neconventionale, indreptate spre invatarea din imensa inteligenta a naturii.

Este timpul sa aflati ca de cativa ani buni, o idee inovativa – racirea adiabata a aerului folosind energia de evaporare a apei, dezvoltata si dusa aproape de perfectiune intr-un echipament Breezair, este prezentata la cele mai importante congrese internationale HVAC (Heating, Ventilation & Air Conditioning) unde, in fiecare an, primeste recunoasterea de a fi cea mai inovativa sau cea mai “eco-friendly and energy reduction” tehnologie de racire a aerului.

Fenomenul a luat amploare in ultimii 10 ani atat de mult la nivel mondial, incat exista nenumarate exemple de industrii care au imbratisat tehnologia “eco- cooling”, renuntand la instalatiile conventionale cu freon (chillere, rooftop-uri, etc). Pana si giganti ai internetului precum Google si Facebook au implementat racirea evaporativa, directa sau indirecta, in uriasele lor centre de date. Din aceleasi ratiuni legate de costurile de exploatare.

Desi ar putea parea neverosimil daca v-am spune ca se poate folosi doar niste apa de retea ca sa racim o hala industriala, am demonstrat deja asta in toate instalatiile pe care le-am realizat in ultimii 11 ani in Romania. Multi dintre beneficiarii nostri care au crezut initial ca este “imposibil”, sunt deja la a doua sau la a treia instalatie de acest gen. Dedeman, de exemplu, dupa o instalatie “de proba”, a implementat solutia noastra in toata reteaua nationala de magazine.

Avantajele sistemelor de racire Breezair se pot rezuma astfel:

– Usor si simplu de instalat (costuri mai mici cu 50% fata de instalatiile clasice)

– Costuri de functionare mai mici cu 80% fata de instalatiile clasice de racire

– Racirea se face cu aer proaspat 100% (fara praf, gaze toxice sau mirosuri recirculate)

– Usor de intretinut, nu necesita mentenanta excesiva

– Fara freon, fara tevi suplimentare, fara compresor

– Eficienta ridicata cu un consum scazut de energie electrica si apa

Un alt avantaj important al acestui sistem este posibilitatea de a raci aerul doar in anumite zone ale unei hale si nu toata hala. Acest lucru este practic imposibil de realizat cu o instalatie clasica. Aplicatia se numeste “spot cooling” si consta in instalarea unei unitati care sa livreze aer rece doar in punctul sau punctele unde racirea aerului este imperios necesara (pentru racirea unui utilaj, de exemplu, sau a unor lucratori care muncesc la temperaturi inalte).

Pentru asigurarea unei temperaturi de confort intr-o hala industriala, nu exista o solutie mai eficienta decat Breezair. Atat in ceea ce priveste costul de achizitie al unei astfel de instalatii, dar mai ales in cel al exploatarii.

Iar in final, dupa ce veti gasi mai multe detalii despre aceasta solutie, cat si studii de caz, pe www.racire-industriala.ro, va invitam sa va uitati atent prin hala. Mai este elefantul acolo?

Alte articole de la acest producator:

Nu exista articole de afisat.

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari