EPCOT: Noul oraș urbanist al lui Walt Disney

EPCOT original - o comunitate construită în jurul inovației - a fost unul dintre ultimele proiecte vizionare ale lui Walt Disney.

EPCOT a fost visul acestuia pentru o societate avansată din punct de vedere tehnologic și ecologic în SUA. Experimentul ar fuziona viziunile revoluționare ale lui Walt Disney în planificarea urbană, reexaminând modul în care orașele americane s-ar putea dezvolta într-o manieră controlată.

archdaily.com
archdaily.com

Antreprenorul a dorit să lase o moștenire în urmă, folosind cunoștințele acumulate despre planificare din proiectele sale Disneyland, Institutul de Arte din California și multe altele. Acesta era îngrijorat deoarece orașele moderne se aflau într-o stare de decădere, simțind că „erau agitate, dezorganizate, murdare și pline de infracțiuni”. Walt Disney și-a petrecut ultimele luni din viață profund absorbit de proiectul de urbanism, însă a decedat înainte de a-l implementa. 

Din motive legate de imposibilitatea menținerii, guvernării și exploatării orașului, Walt Disney Productions a abandonat ideea după moartea lui Disney. Astăzi, EPCOT este un parc tematic situat în Florida. Deși departe de planurile inițiale pentru EPCOT, se regăsesc câteva urme ale intențiilor lui Walt.

archdaily.com
archdaily.com

EPCOT a fost inițial conceput ca un oraș radial. Zonele marginale ar fi găzduit oameni în apartamente și case unifamiliale, în timp ce în centru s-ar fi regăsit corporații internaționale, un centru de convenții și un hotel cosmopolit cu 30 de etaje.

Walt Disney a avut o abordare centrată pe om. Filosofia din spatele EPCOT a fost înaintea timpului său, precedând principiile stabilite mai târziu ale New Urbanism: accesibilitatea, conectivitate, transport inteligent, durabilitate și calitatea vieții. Mișcarea născută în SUA a apărut la începutul anilor 1980, ca o reacție la expansiunea urbană cauzată de orașele proiectate pentru automobile.

archdaily.com
archdaily.com

Pentru vremea sa, EPCOT era un design destul de sustenabil. Orașul compact era o aglomerare de noduri, fiecare conectate printr-un tren electric de mare capacitate care ar fi eliminat necesitatea vehiculelor personale. Planificate cu mult spațiu deschis, centurile verzi ar fi favorizat dezvoltarea unei flore și a unei faune diverse.

Citește mai multe aici: archdaily.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari