În ultimii ani, orașele europene și-au propus să crească numărul de copaci din zonele urbane, în încercarea de a îmbunătăți calitatea aerului și de a reduce poluarea.
Rolul copacilor urbani nu se limitează la cel estetic, ci oferă și o serie de beneficii pentru sănătatea oamenilor și a mediului. Arborii pot reduce nivelul de zgomot, absorb apa de ploaie, îmbunătățesc calitatea aerului și oferă adăpost pentru animale.
Totuși, există o serie de provocări în ceea ce privește creșterea numărului de copaci în orașe. De exemplu, spațiul limitat, suprafețele de beton și asfalt, precum și construcțiile existente pot reprezenta obstacole pentru plantarea copacilor. Cea mai mare provocare, însă, este infrastructura subterană: metroul, conductele de gaz, cablurile de energie și telefonie sau parcările auto.
Există și costuri asociate cu creșterea numărului de copaci în orașe, precum cheltuielile pentru achiziționarea, plantarea și întreținerea lor. Cu toate acestea, beneficiile aduse de copaci, cum ar fi reducerea cheltuielilor pentru energie, reducerea costurilor pentru gestionarea apelor pluviale, îmbunătățirea calității aerului și creșterea valorii proprietăților imobiliare din zona respectivă pot depăși cu mult costurile inițiale.
Astfel, creșterea numărului de copaci în orașe poate fi considerată o investiție cu un randament ridicat pe termen lung. Iată cum arată principalele costuri și beneficii:
- Pentru o perioadă de 5 ani, costul unui copac urban este de 2000 euro
- ROI (Return on Investment) este de 4,5. Pentru fiecare euro investit de administrație în copacii urbani se obține un beneficiu de 4,5 euro pentru orășeni.
- Mai precis, fiecare arbore aduce următoarele beneficii financiare comunității: economii la energie de aproximativ 6,20 dolari pe arbore, reducerea emisiilor de carbon în valoare de 0,33 dolari, îndepărtarea poluării aerului în valoare de 5,40 dolari și reducerea scurgerilor de apă în valoare de 47,80 dolari.
- De asemenea, arborii urbani pot ajuta la reducerea temperaturilor pe timp de vară cu până la 8C
În România au crescut proiectele de amenajări spații verzi și pietonale cu 21% față de anul precedent, atingând 377 de proiecte identificate în ultimile 12 luni cu ajutorul Victa.ro. Pe lângă plantarea de arbori, în aceste 377 proiecte am identificat și oportunități pentru alte tipuri de materiale: 750.000 mp de pavaj, 8000 stâlpi de iluminat și 70 de fântâni publice.
Solicită un demo gratuit VICTA.ro și ofertează chiar azi la șantiere!
Surse: VICTA.ro și theguardian.com