Arhitectura poate juca un rol semnificativ în conturarea culturii, istoriei și vieții sociale a unui oraș. Multe lucruri pot influența dezvoltarea unui oraș, dar cea mai distinctivă caracteristică este arhitectura sa. Un oraș te poate purta prin timp cu o planificare atentă și o înțelegere profundă a contextului său cultural.
Pagodele Soarelui și Lunii din Guilin, China
Inițial construite în șanțul orașului Guilin în timpul dinastiei Tang, pagodele au fost reconstruite în 2001 folosind înregistrări istorice ca punct central al Parcului Cultural Riyue Shuangta, un parc tematic în jurul unității Budismului, Confucianismului și Taoismului. Pagoda Soarelui are o bază octogonală, este placată cu bronz, are nouă etaje și are 41 m înălțime. Pagoda Lunii are o bază octogonală, este placată cu dale de gresie, are șapte niveluri și are 35 m înălțime. Pagoda Soarelui este cea mai înaltă pagodă de bronz din lume și una dintre puținele pagode cu lift.
Mont Saint-Michel, Franța
Mont-Saint-Michel este o insulă de reflux și comună de pe continent în Normandia, Franța. A fost folosită în secolele al VI-lea și al VII-lea ca o fortăreață armorică a culturii și puterii galoromane până când francii au jefuit-o. Înainte de a construi prima așezare monahală în secolul al VIII-lea, insula se numea Mont Tombe (Latină: Tumba). Conform unei legende, arhanghelul Mihail a apărut în 708 lui Aubert de Avranches, episcopul Avranches, și i-a cerut să construiască o biserică pe stânca insulei. În secolul al XI-lea, William de Volpiano, un arhitect italian, a fost ales de Richard al II-lea, duce de Normandia, ca antreprenor de construcții. A proiectat biserica abațială romanică, plasând îndrăzneț transeptul în vârful muntelui. Multe cripte subterane și capele au trebuit construite pentru a compensa această greutate; acestea au constituit baza pentru structura de susținere care poate fi văzută astăzi.
Parlamentul Ungariei, Budapesta
Clădirea parlamentului din Ungaria este cea mai mare structură din țară și a fost proiectată de Imre Steindl în 1902. Măsoară 268 de metri lungime și 123 de metri lățime, are peste 690 de camere și este aproape la fel de înaltă ca Turnul Eiffel. Numărul 96 se referă la istoria țării de la 1896 la 896.
Templul Hindu Kapaleeswarar, India
Templul Kapaleeshwarar este dedicat zeului Shiva și se află în Mylapore, Chennai, în statul indian Tamil Nadu. Templul a fost construit în jurul secolului al VII-lea d.Hr. și este un exemplu de arhitectură dravidiană. Numele templului este derivat din cuvintele kapāla (cap) și Īśvara, un alias al zeului Shiva. Conform Puranelor, în timpul întâlnirii dintre Brahma și Shiva în vârful muntelui Kailash, Brahma nu a arătat respectul cuvenit lui Shiva. Din acest motiv, Shiva i-a smuls lui Brahma unul dintre capete (kapalams). În actul de penitență, Brahma a coborât la locul Mylapore și a instalat un Lingam pentru a-l mulțumi pe Shiva.
Casele Rotunde, Moscova
Cu 9 etaje, 936 de apartamente, construite la sfârșitul anilor 1970 - Camerele Caselor Rotunde nu sunt dreptunghiulare, ci mai degrabă trapezoide, ceea ce face mai greu plasarea mobilierului. Au fost proiectate și construite de arhitectul Evgheni Stamo și inginerul Aleksandr Markelov. Diametrul structurii este de 155 de metri (aproximativ 500 de picioare). Are 26 de intrări, 913 apartamente și șase arcade gigantice pentru a intra în curte. Primul etaj al clădirii conținea farmacii, magazine, saloane de coafură, o spălătorie și croitorie, un club pentru copii și chiar o bibliotecă. Curtea izolată are un parc cu locuri de joacă pentru copii și pare să fie departe de orașul aglomerat.