Tradiție, reconectare și natură: tendințe și teme ale celei de-a 60-a ediții a Salonului de Mobilă de la Milano

Între 7 și 12 iunie, străzile din Milano au fost pline de mii de arhitecți, designeri, producători, artiști și meșteri naționali și internaționali pentru Săptămâna anuală a designului, explorând noi inovații de design și făcând schimb de idei despre design interior, mobilier, și iluminat. La fel ca în fiecare an, Salone del Mobile, care are loc la Fiera Milano | Rho, servește drept „laborator pentru experimentare și loc pentru noi oportunități de reflecție asupra lumii designului și proiectării”.

Cu participarea a peste 262.000 de vizitatori în șase zile, alături de peste 3.500 de jurnalişti acreditaţi din întreaga lume, evenimentul de anul acesta a depăşit toate aşteptările, confirmând că expoziţia este încă o influenţă proeminentă asupra industriei de arhitectură şi design.

Pentru cea de-a 60-a ediție, Salone del Mobile.Milano a fost organizat în jurul designului incluziv, abordând „autonomia, confortul, mișcarea, capacitatea de utilizare, interacțiunea și siguranța pentru toți” și evidențiind oportunitățile și responsabilitățile fundamentale față de mediu. Comitetul Salone a făcut un pas decisiv către aceste misiuni prin aderarea la Pactul Global al Națiunilor Unite, o inițiativă care a cerut companiilor să adopte și să susțină valorile durabilității pe termen lung, să sprijine protecția drepturilor omului, să promoveze o mai mare responsabilitate față de mediu și să lupte împotriva corupției în toate formele ei.

archdaily.com
archdaily.com

Rămânând în concordanță cu misiunea expoziției de a „demonstra că este atât posibil, cât și crucial să începem să încorporăm durabilitatea și conștientizarea mediului în producția de mobilier”, brandurile au explorat intens relația dintre natură și felul în care trăim și s-au uitat înapoi la tehnicile și designurile tradiționale, fie că este vorba de materialele folosite, de culorile selectate sau de modul în care produsele au fost fabricate și asamblate. Întărind acest concept, Design with Nature, o instalație mare de 1.400 mp proiectată de arhitectul Mario Cucinella, prezintă ecosistemul nostru virtuos și reflectă asupra viitorului vieții. Instalația evidențiază subiecte precum economia circulară și reutilizarea, explorând potențialul orașelor ca „rezerve” ale viitorului, de unde pot fi obținute materiile prime.

Maro este noul negru
archdaily.com
archdaily.com

Una dintre cele mai evidente tendințe de la Salone în acest an a fost utilizarea de nuanțe bogate, profunde și culori pământești. Designerii au optat pentru palete de culori armonioase, dar diverse, împrumutând nuanțe găsite în natură și experimentând cu spectrul lor. Negrul, albul și nuanțele de gri au fost înlocuite cu maro, crem și diverse nuanțe de bej și au fost completate cu nuanțe de verde, albastru și teracotă pentru a crea o paletă armonioasă, dar sofisticată, care ancorează subtil spațiul. 

Fără plastice
archdaily.com
archdaily.com

Demonstrând și mai mult importanța responsabilității față de mediu, a existat o absență notabilă a materialelor plastice și a compușilor artificiali. În schimb, designerii „s-au întors la rădăcini” și au experimentat cu materiale tradiționale precum lemnul, fibrele naturale (bambus, ratan și sisal), cărămizi, piatră, marmură și textile (in și bumbac). Alama, cupru și nuanțe slabe de metal au fost, de asemenea, folosite pentru a accentua piesele, împreună cu sticla colorată și șlefuită. 

archdaily.com
archdaily.com

Procesele naturale, meșteșugul artizanal și tehnicile tradiționale de construcție au fost intens explorate la Salonul din acest an. Fie că este vorba de zone de ședere, pereți despărțitori, mese sau accesorii, piesele au fost fabricate în mod unic folosind materiale locale și naturale, aducând tribut tehnicilor clasice și întărind individualitatea și autenticitatea.

Siluete curbate și organice 
archdaily.com
archdaily.com

Piesele de mobilier și accesoriile au fost inspirate din forme și siluete botanice. În loc de forme geometrice structurate, care au fost relativ populare în ultimul deceniu, majoritatea pieselor au luat forme curbate și organice, generând un sentiment de confort și accesibilitate.

Plante și arbori regionali ca ornamente
archdaily.com
archdaily.com

Aloe Vera și cactușii au fost extrem de populare în majoritatea designurilor interioare. Aceste plante necesită o întreținere redusă, deoarece cresc în interior de ani de zile, rețin apa în climatele aride și se găsesc adesea în diferite tipuri și forme. Flora autohtonă, cum ar fi măslinii și bambușii, a fost, de asemenea, observată în mod intens pe parcursul expoziției.

sursă: archdaily.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari