Transformarea Silozului din Cape Town: Vitrajele care schimbă complet imaginea clădirii

Biroul de arhitectură Heatherwick Studio a finalizat cu succes un ambițios proiect de renovare și reconversie a unui siloz abandonat din Cape Town, reconfigurându-i radical aspectul prin utilizarea vitrajelor din sticlă convexă. Acest siloz, situat în centrul portului Table Bay din 1924, a fost reconceput cu respect pentru semnificația sa istorică, iar arhitecții s-au concentrat pe păstrarea trăsăturilor originale ale construcției. Cele 42 de silozuri cilindrice care formează structura de beton au fost conservate, iar acum adăpostesc un hotel de lux, amenajat de designerul Liz Biden.

O istorie de comerț și comunitate

Vechiul siloz a fost folosit timp de mulți ani ca spațiu pentru comerțul de cereale, fiind locul unde se desfășurau tranzacțiile și se depozitau produsele. În cadrul planului de reamenajare urbană, atât zona, cât și clădirea silozului au fost gândite pentru a deveni un spațiu dedicat comunității, incluzând un hotel și un muzeu. Prima etapă a acestui proiect, hotelul, a fost realizată de Royal Portfolio, având șase etaje și oferind spații de lux amenajate în interiorul fostelor depozite.

Elemente de design ce evocă istoria

Deși interioarele au fost modernizate, arhitecții au ales să păstreze o serie de elemente care evocă istoria clădirii, cum ar fi structura exterioară din beton. Feroneria de mari dimensiuni, compusă din multiple triunghiuri, creează suprafețe convexe ce aduc un contrast vizual plăcut.

Vitrajele care transformă silozul

Aceste vitraje inovatoare schimbă complet imaginea clădirii, oferind vizitatorilor perspective panoramice asupra orașului și zonei portuare. Noaptea, datorită suprafețelor vitrate, silozul capătă aspectul unui far, un semnal luminos care se remarcă pe fundalul orașului. La interior, designul eclectic omagiază istoria zonei, integrând piese deosebite care contribuie la atmosfera grandioasă a spațiilor. Elementele industriale cu un design inovativ pot fi admirate în întreaga clădire, inclusiv candelabrele realizate din componente originale ale sistemelor de scripete ale vechiului siloz.

Un spațiu dedicat artei

Pe lângă designul spectaculos, hotelul expune lucrări ale diferiților artiști locali și include o galerie de artă privată, „Seiful”, care prezintă opere ale artiștilor africani emergenți.

Viitorul proiectului de regenerare urbană

Deși procesul de reconversie și amenajare a hotelului s-a încheiat, există încă multe aspecte de realizat pentru ca proiectul de regenerare urbană să fie complet. Arhitecții se concentrează acum pe amenajarea spațiului de sub hotel, care va găzdui Muzeul de Artă Contemporană Africană Zeitz (MOCAA), realizat tot de Heatherwick Studio și programat să se deschidă în septembrie anul acesta. Această adăugare va contribui la transformarea zonei într-un loc vibrant, dedicat artei și culturii, consolidând astfel importanța silozului în comunitatea locală.

SURSA ARTICOL

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari