Cum funcționează noul sistem neconvențional de instalații pentru case cu zero deșeuri?

Potrivit unui raport 2021 al Indicelui Risipei Alimentare al Națiunilor Unite, 17% din producția mondială de alimente se irosește, devenind a treia cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră. 11% din aceste deșeuri sunt generate de gospodării, nu doar contribuind la criza climatică, dar provocând și costuri economice mari, pierderea biodiversității și creșterea nivelului de poluare în ritmuri fără precedent. Prin urmare, având în vedere rolul cheie pe care arhitectura și designul îl joacă în oferirea de opțiuni de locuințe mai ecologice, este esențial să se adopte și să se îmbunătățească o abordare mai autonomă, fără deșeuri.

Aceasta este exact misiunea pe care designerul și activistul australian Joost Bakker a căutat să o exploreze într-un proiect Future Food System din Melbourne. Inspirată de ideea că toate elementele naturii sunt la fel de importante, casa de 87 mp cunoscută sub numele de „The Greenhouse” este construită din materiale organice, funcționează cu energie solară regenerabilă și acționează ca un ecosistem complet interdependent. Pe lângă adăpostire, proiectul cu trei etaje are capacitatea de a-și cultiva propria hrană într-un mediu urban – cu utilizarea de pământ fertil pe terasa de pe acoperiș și un sistem de acvaponie, poate cultiva legume, fructe, ierburi, pește, midii, si melci. În plus, casa include și alte caracteristici sustenabile cum ar fi un perete cu ciuperci care folosește umiditatea de la duș, sticle de vin reciclate pentru podea și un biodigestor care transformă resturile de bucătărie în metan, printre altele.

archdaily.com
archdaily.com

Prin adăugarea tuturor acestor elemente, clădirea ecologică a devenit un exemplu real de succes al unui sistem cu zero deșeuri, care oferă și posibilitatea de a accesa permanent alimente bogate în nutrienți la un cost mai mic. Cu toate acestea, este clar că acest lucru nu ar fi posibil fără utilizarea unor tehnologii inovatoare care permit procesarea și reutilizarea tuturor deșeurilor generate în clădire. Casa necesita o soluție alternativă de instalații, având în vedere că construcția, amplasarea și motivul centrat pe natură au însemnat că nu puteau fi folosite metode tradiționale.

archdaily.com
archdaily.com

O alternativă sustenabilă

Pentru a putea furniza instalații sanitare pentru o casă sustenabilă, a fost nevoie de o pompă pentru a ridica deșeurile de la numeroase accesorii din bucătărie, baie și toaletă. Acest lucru ar permite apoi ca deșeurile să fie descărcate într-un sistem pasiv de tratare biologică a apelor reziduale. Având în vedere aceste motive, Saniflo Australasia, un lider în industria instalațiilor sanitare, a oferit o soluție ideală împreună cu Zen Plumb.

Acționând ca o soluție pentru întreaga casă, Sanicubic 1 a fost selectată datorită capacității sale de a măcina și a descărca deșeurile de la mai multe aplicații - și într-o gamă largă de situații. Pe lângă faptul că are un motor puternic de 1500 de wați, o performanță de debit mare și un grad de impermeabilitate IP68, flexibilitatea pompei cu mai multe orificii de admisie o face ideală pentru cabine autonome, studiouri sau proiecte precum clădirea Future Food System.

Alte beneficii Sanicubic 1 includ: un motor ușor demontabil pentru întreținere, o alarmă audio-vizuală externă cu fir și o temperatură de lucru de 35°C (poate suporta chiar și până la 70°C în perioade scurte).

Cum funcționează?

În primul rând, apa uzată se scurge în racordurile de admisie din stânga și din dreapta, precum și în orificiile de admisie superioare, care pot fi adaptate la țevi de 100 mm sau 40 mm. În timp ce nivelul apei din interiorul pompei crește, aerul este presurizat în interiorul tubului de imersare, activând comutatorul de presiune de deasupra tubului și pornind pompa. Lamele din oțel inoxidabil macină apoi deșeurile pe măsură ce rotorul elimină deșeurile deja lichefiate și, simultan, debitul este evacuat din conducta mediană a unității și până la conducta de canalizare. După pompare, o supapă de reținere împiedică deșeurile să se întoarcă în pompă.

În acest fel, aplicarea unei soluții de instalații sanitare neconvenționale în The Greenhouse demonstrează importanța explorării produselor și tehnologiilor sustenabile, fără deșeuri, de încorporat în lumea arhitecturii. Pe măsură ce ne apropiem de posibilitatea unei penurii de alimente, energie și apă în zonele urbane în timpul unei ere a schimbărilor climatice, casele autosuficiente din mijlocul orașelor care preiau controlul consumului lor, precum și produsele care fac acest lucru posibil, au un potențial imens.

Sursă: archdaily.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari