Așa cum culorile unei picturi abstracte sau ale unei fotografii pot produce o anumită stare de spirit, la fel și culorile unei clădiri sau încăperi pot influența profund modul în care se simt oamenii din interiorul ei. Fiziologic, studiu după studiu a arătat că lumina albastră încetinește producția de melatonină, menținând oamenii mai atenți sau treji chiar și noaptea. Din punct de vedere psihologic, oamenii asociază anumite culori cu anumite sentimente datorită simbolurilor culturale și experiențelor trăite – de exemplu, ar putea percepe culoarea roșie ca amenințătoare sau înspăimântătoare din cauza conexiunii cu sângele.
Iată asocierile emoționale ale fiecărei culori și efectele acestora în spațiul arhitectural.
Roșu
Roșul poate conota pasiune, entuziasm sau căldură, în funcție de nuanța sa, dar poate fi asociat și cu frica sau pericolul. Modul în care este folosită culoarea și este aranjat spațiul pot determina modul în care aceasta este percepută. Nuanțele mai închise, maronii, pot fi îmbietoare, în timp ce roșurile aprinse, neon, sunt prietenoase și atrăgătoare. Dacă designul este făcut eficient, culoarea roșie poate crea o experiență ambientală unică. Accentele de roșu în spații neutre pot fi, de asemenea, o metodă extrem de eficientă de a atrage atenția oamenilor asupra unor obiecte sau elemente specifice.
Portocaliu
Deși neobișnuite, utilizările arhitecturale ale culorii portocalii pot crea spații liniștitoare, luminoase și prietenoase. Mai puțin ostentative decât cele roșii, spațiile portocalii sunt mai calme, dar totuși luminoase și joviale. Deoarece este mai puțin agresiv, este și mai puțin riscant dacă este utilizat în abundență.
Galben
Galbenul este constant radiant și vesel și poate fi folosit atât pe tot spațiul, cât și pentru a evidenția anumite elemente într-un mod care să nu copleșească la fel de mult ca roșul. Datorită asocierilor sale prietenoase, este folosit în mod obișnuit în spațiile pentru copii, cum ar fi grădinițele, iar datorită strălucirii sale este propice pentru a face orice spațiu gri sau sumbru să pară instantaneu mai viu.
Verde
O altă culoare neobișnuită pentru arhitectură, verdele – în special verde smarald sau verde pastel – este extrem de liniștitor și relaxant. Chiar și verdele neon, oricât de aprins, pare în general mai relaxant decât alte culori neon. În exterior, pereții verzi și acoperișurile verzi sugerează sustenabilitate și evocă o căldură primitoare.
Albastru
Albastrul este rece, liniștitor și emană un sentiment de siguranță. Pe tavane, culoarea face trimitere către cer, în timp ce elementele albastre individuale, cum ar fi coloanele sau mobilierul, sunt printre cele mai comune utilizări ale culorilor primare în arhitectură. Instalațiile cu lumină albastră sunt și ele foarte eficiente în spațiile exterioare.
Violet
Violetul este mai relaxant decât albastrul – în special violetul pastel în lumină difuză. Luminile violet neon sunt distractive, strălucitoare și incitante și pot face o impresie de durată datorită unicității lor.
Alb
Pereții albi sunt printre cele mai comune caracteristici ale arhitecturii moderne, datorită conotațiilor de puritate și curățenie. Pe pereții exteriori, culoarea este perfectă pentru fațade plate și curate, în timp ce pereții interiori albi pot face persoanele din încăpere să se simtă calme, dar alerte. Tavanele și pereții albi ajută, de asemenea, la difuzia luminii, făcând spațiile interioare să pară mai luminoase.
Negru
Clădirile negre tind să pară contemplative. Iluminarea adecvată a interioarelor și exterioarelor negre poate face camerele și fațadele să se simtă mai puțin întunecate și apăsătoare. În timp ce arhitectura din lemn negru poate părea rustică, detaliile din metal negru sunt adesea elegante și moderne.
Evident, culoarea are un impact emoțional atât în interiorul arhitectural, cât și în exterior. Cu toate acestea, atunci când folosiți orice culoare, chiar și combinații simple sau obișnuite precum alb-negru, luarea în considerare a luminii, materialului și designului este imperativă. Fiindcă fiecare culoare conotă adesea o mulțime de emoții diferite, numai un design coeziv și holistic poate asigura că utilizarea culorii generează efectul dorit.
Sursă: archdaily.com