Cum putem face economie la încălzire în sezonul rece?

Potrivit unor calcule realizate de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, factura la gaze se poate reduce în fiecare lună cu 6 procente dacă românii ar accepta cu un grad mai puțin în casă, transmite  ProTV. În cazul unui apartament cu două camere, economia lunară poate depăși o sută de lei.

Alți europeni au facut de mult timp acest calcul și, spre deosebire de noi, preferă să stea în case mai răcoroase pentru a reduce costurile aferente încălzirii. Dintre europeni, românii au printre cele mai calde locuințe.

În România, temperatura medie din dormitoare este de 22,2 grade Celsius, în timp ce în Cehia, Italia și Suedia aceasta trece puțin peste 19 grade. Cele mai reci sunt casele germanilor și ale englezilor – unde termometrele indică puțin peste 18 grade Celsius.

Orice grad in minus înseamă o scădere cu 6 la sută a facturii la încălzire, susține Constantin Cilibiu, profesor la Facultatea de Inginerie a Instațiilor.Așadar, pentru un apartament cu suprafața de 45 de metri pătrați, reducerea se traducere printr-o economie de peste o sută de lei.

„Avem de la 23 la 22, deci practiv reducem de la 177.19 kWh la 167.84, ceea ce înseamnă 9.35kWh MP la suprafața de 45 de MP avem 420 kWh pe care îi înmulțim cu prețul și avem undeva aproape 110 lei pe un singur grad”, a explicat profesorul UTCN.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătații, temperatura optimă pentru o persoană bine îmbrăcată este de 18 grade Celsius. În living temperatura recomandată este între 19 și 22 de grade Celsius, iar în dormitor este recomandat să fie mai răcoare – cel mult 20 de grade.

Sursă: actualdecluj.ro

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari