De la plan la locuință: Arh. Diana Ionașcu explică pașii esențiali ai unui proiect reușit

Cu o viziune clară asupra modului în care arhitectura poate susține visurile și viața de zi cu zi a oamenilor, arh. Diana Ionașcu – fondatoarea DID STUDIO – creează spații care îmbină estetica, funcționalitatea și emoția. În acest interviu, Diana vorbește despre parcursul său profesional, ce înseamnă cu adevărat „acasă”, cum personalizează fiecare proiect în funcție de client și cum integrează sustenabilitatea și tehnologia în arhitectura contemporană.

Cum ai știut că arhitectura este drumul tău? A existat un moment-cheie sau a fost o evoluție naturală?

Mi-a plăcut dintotdeauna să desenez și în plus eram foarte pasionată de matematică și fizică, iar arhitectura a fost o alegere firească. Îmi place faptul că integrează domenii diverse și vine mereu cu provocări și căutări de soluții.

După ce ai devenit mamă și ți-ai schimbat propria locuință, ce ai înțeles că este cu adevărat esențial într-o casă?

După nașterea copilului am simțit că am nevoie de mai mult spațiu și de o curte în care să ne petrecem după-amiezile împreună. Asta s-a întâmplat și în timpul pandemiei, așadar „acasă” a devenit și mai important.

De asemenea, mi-am dat seama că avem nevoie de mai mult spațiu de depozitare și de un birou separat pentru lucru.
Până la urmă, după ce am tot evaluat diverse opțiuni, am cumpărat și reconfigurat o casă veche, pentru a reuși să ne mutăm mai repede (construcția unei case de la zero durează ceva timp). La prima vedere, pentru alții nu părea cea mai bună alegere, pentru că avea nevoie de o renovare amplă, dar asta nu a fost un impediment.

Am avut spațiu să creez o zonă de depozitare pentru bucătărie, o spălătorie separată și chiar un dressing pentru dormitorul nostru. Închizând o veche terasă, avem acum și un birou care e conectat cu zona de living. Ca arhitect, am și avantajul că văd potențialul unui spațiu foarte ușor, dincolo de pereți și suprafețe.

Ce înseamnă pentru tine „personalizat” într-un proiect de casă și cum reușești să-l aduci la viață pentru fiecare client?

Încerc să mă transpun în locul clientului și să îl înțeleg cât mai bine, pentru că fiecare dintre ei are nevoi specifice. Proiectele sunt create și modelate pentru fiecare client sau familie în parte.

În funcție de activitățile lor preferate, de modul în care își desfășoară ziua, de posibilitățile terenului, creez spațiul necesar astfel încât să se simtă cu adevărat “acasă”. Să construiești e un proces de durată, care consumă mulți bani și energie, iar proiectul este punctul zero. Și cred că trebuie să ai un start bun.

Am creat un proces complet de arhitectură și design de care clienții pot beneficia, astfel încât să aibă un proiect complet, unitar. Stabilind de la început anumite detalii, știu ce atmosferă vor avea, cum va fi dispus mobilierul, dacă au suficient loc pentru depozitare, pentru hobby-uri. Gândesc planurile și spațiile în funcție de nevoile clienților, și apoi discutăm pe modelul 3D ca să aibă o imagine clară a modului în care va arăta casa lor.

Cum susține o casă visurile unei familii? Ai un exemplu real care te-a emoționat?

O casă creează spațiu în care o familie să petreacă timp împreună și în care fiecare se regăsește. Cred că o casă susține visurile unei familii când, pe de o parte, nevoile individuale sunt îndeplinite – adică fiecare are în casă un spațiu al lui, fie că e vorba de un birou sau un loc pentru lectură – și, pe de altă parte, casa unește familia și îi aduce împreună prin spațiile comune și modul în care e organizată.

E foarte interesant de observat cum se organizează fiecare familie: cum se joacă părinții și copiii, cum pregătesc masa sau iau micul dejun dimineața în bucătărie, în spațiile gândite de mine. Casa îi susține pe toți împreună și pe fiecare în parte.

Îmi amintesc un moment, după ce am terminat un proiect, în care mi-am dat seama că viitoarea casă a unei familii e reflecția lor, că îi reprezintă foarte bine: că e luminoasă, clară, deschisă – ca ei. Și că li se potrivește perfect. A fost un sentiment foarte frumos.

Cum reușești să le clarifici clienților partea de autorizație, fără ca ei să se simtă copleșiți?

Le explic de la început procesul, dar le spun că partea de autorizație e doar o componentă a proiectului, care îi asigură că vor construi în mod legal. Nu e ceva de speriat.
Există proiecte mai complicate, precum dezvoltări mai mari de locuințe colective, birouri sau investiții mai ample, unde procesul e mai greoi și, bineînțeles, orașe unde autorizațiile se emit mai greu.
De partea de autorizație mă ocup eu în mare parte, adică pregătesc documentațiile și actele care trebuie depuse. Îmi doresc ca acest proces să nu fie un stres pentru clienți.

Pe site-ul meu, www.didstudio.ro, găsesc și un ghid (care deocamdată e gratuit), în care am explicat tot ce trebuie să știe despre proiectul casei lor.

Cum integrezi principiile sustenabilității în proiectele tale? Ce înseamnă, pentru tine, o casă prietenoasă cu mediul?

Proiectez clădiri care se integrează în context și care țin cont de impactul pe care îl au la nivelul orașului sau zonei în care se construiesc. De asemenea, iau în calcul orientarea cardinală, materialele utilizate și eficiența energetică a clădirilor. Optimizarea spațiilor, de asemenea, contribuie la reducerea cantității de materiale utilizate.
Susțin reutilizarea clădirilor existente atunci când este posibil sau recuperarea și refolosirea materialelor din construcții.
O casă prietenoasă cu mediul înseamnă o casă care consumă mai puține resurse și care susține un stil de viață responsabil, dar și confortabil. E o casă cu mai multă lumină naturală, cu aer mai curat, mai puține substanțe toxice și care consumă mai puțină energie.

Ce rol joacă tehnologia în procesul tău de proiectare și în viața caselor pe care le creezi?

Deși în general primele schițe le fac pe foaie, proiectarea se produce doar pe computer acum. De la modelele 3D, la softurile de simulare energetică, toate acestea mă ajută în procesul de lucru și în prezentările pentru clienți. O planificare detaliată scade costurile lucrărilor neprevăzute și optimizează etapele de design și execuție.
În interiorul caselor au început să fie tot mai mult integrate soluții smart, sisteme alternative de producere a energiei sau sisteme de ventilație cu recuperare de căldură. Scopul final al tuturor acestor soluții este obținerea unui confort sporit.

Ce înseamnă pentru tine „casa care te susține” – în viață, în muncă, în visuri?

E o casă care îți lasă loc să respiri, în care te reîncarci și care nu te obosește.
Suntem grăbiți, timpul trece tot mai repede și nu mai avem multe momente în care să ne relaxăm. Cred că locul în care stai, în care te întorci seara acasă ar fi bine să te ajute să te deconectezi.
Eu urmăresc în proiecte și optimizarea spațiilor, astfel încât lucrurile să funcționeze eficient, să nu fie mai mult mobilier decât e nevoie, spațiile să fie grupate convenabil. Asta asigură și o întreținere mai ușoară și nu contribuie la senzația de copleșire din cauza multitudinii de lucruri de făcut.

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari