Funcțional, rece și industrial sunt cuvintele asociate de obicei fabricilor. TrucksandTrolleys.co.uk a studiat fabricile de pe tot globul, ținând cont de modul în care clădirea reprezintă marca și de modul în care se încadrează în mediul lor local. Premiile de design pe care le-au câștigat clădirile și arhitecții lor, tehnologia creativă și modul în care aceasta funcționează au fost toți factori care au contribuit la lista finală. De la fabrici care produc mobilier, vinuri fine și avioane, iată primele zece cele mai frumoase dintre aceste clădiri:
Companie: Ryhove, ambalaje alimentare
Locație: Central Ghent, Belgia
Arhitect: TRANS
Fotografie: Stijn Bollaert
Completând perfect decorul caselor terasate din apropiere, această fabrică cu acoperiș înclinat a fost construită în mod deliberat în orașul locuit de majoritatea angajaților săi. Construită pe locul inițial în anii 1980, arhitecții au transformat aspectul pentru a se asigura că facilitățile logistice sunt expuse, iar acoperișul căptușit cu lemn menține clădirea caldă și confortabilă, la fel ca locuințele lângă care se cuibărește.
Companie: Vitsoe, producător de mobilă
Locație: Warwickshire, Marea Britanie
Arhitect: Waugh Thistleton
Fotografie: Dirk Lindner
Nefinisat intenționat, acest nou sediu și unitate de producție pentru marca britanică de mobilă Vitsoe, prezintă cherestea laminată încrucișată și construcții modulare, completând perfect mobilierul modular pentru care sunt faimoși. Se mândrește cu ferestre mari care încadrează peisajul și permit trecătorilor să privească înăuntru, precum și luminatoare care luminează spațiile de lucru, încurajând colaborarea între echipe.
Companie: Bang & Olufsen
Locație: Struer, Danemarca
Arhitect: Jan Søndergaard de la KHR Architects
Fotografie: Bang and Olufsen
Servind ca sediul central al companiei, această clădire a fost proiectată pentru a imita produsele emblematice Bang and Olfsen, dând transparență și transluciditate. Aparent suspendată deasupra ierbii, este cea mai mare unitate privată de măsurare electro-acustică din lume, care are chiar și propria sa cameră de zi simulată, astfel încât angajații să poată testa produsele într-un cadru real.
Companie: Optimo Hat Factory
Locație: Chicago , SUA
Arhitect: Skidmore, Ownings & Merrill
Fotografie: Tom Rossiter
Localizată într-o casă de pompieri dezafectată de 100 de ani, Optimo proiectează și produse pălării folosind tehnici de la mijlocul secolului XX. Este interesant cum sediul reflectă atât de bine valorile lor, păstrând caracteristicile istorice și combinându-le cu soluții moderne. Ferestrele au fost construite astfel încât să permită vizitatorilor să vadă camera de lucru.
Companie: Bodegas Protos Winery
Locație: Valladolid, Spania
Arhitect: Rogers Stirk Harbour + Partners
Fotografie: Wikimedia
Proiectată de o firmă de arhitecți din Marea Britanie în 2008, această cramă spaniolă se află parțial îngropată în pământ pentru a găzdui zone de depozitare și fermentare. Vnul este menținut rece de masa termică de sol, temperatura scăzută pe timp de noapte și sistemul de umbrire pe care îl deține clădirea.
Companie: Uzina de îmbuteliere San Pellegrino
Locație: San Pellegrino Terme, Italia
Arhitect: BIG
Fotografie: BIG
Cu planurile de proiectare aprobate la sfârșitul anului 2017, această fabrică nu a fost încă construită, dar este mai mult decât demnă de locul ei în lista de față. Scopul a fost să reproiecteze uzina istorică de îmbuteliere a fabricii, iar firma câștigătoare, BIG, a propus structuri uriașe de cupole pentru a încadra peisajul alpin. Cantitatea mare de sticlă care lasă să pătrundă cantități uriașe de lumină face din această fabrică „versiunea acvatică a unei crame”.
Companie: Fabrica Transparentă Volkswagen
Locație: Dresda, Germania
Arhitect: Henn Architekten
Fotografie: VW
Construită în 2001 și realizată aproape în întregime din sticlă, această fabrică VW a fost concepută pentru a se asigura că procesul de producție este transparent pentru toată lumea. De asemenea, are acreditări bune de mediu, fără coșuri de fum, zgomot puternic sau deșeuri chimice emise. Probabil singura fabrică de pe această listă pe care publicul larg o poate vizita liber, poate primi până la 250 de vizitatori și găzduiește adesea evenimente și expoziții.
Companie: Instalație de reciclare și recuperare a energiei
Locație: Leeds, Marea Britanie
Arhitect: Jean-Robert Mazaud de la S'pace Architects
Fotografie: Wikimedia
Primul lucru pe care îl veți observa la această clădire este cât de atipică este, cu pereți vii uriași pentru a încuraja viața sălbatică, arcade impunătoare din lemn și un acoperiș de oțel. Dar această clădire este cu adevărat unică, fiind primul centru de recuperare a energiei pentru reciclarea deșeurilor menajere înainte ca acestea să fie procesate în energie.
Companie: Boeing Manufacturing Site
Locație: Everett, Washington
Arhitect: Boeing
Fotografie: Jetstar airways
Producând avioanele 747, 767, 777, 787 și Dreamliner, aceasta trebuie să fie în mod natural cea mai mare clădire din lume ca volum, cu 13 miliarde de metri cubi. În mod uimitor, acest loc are propriul departament de pompieri, clinică medicală, stație de tratare a apei și stații electrice.
Companie: Cristalchile
Locație: Llay-Llay, Chile
Arhitect: Guillermo Hevia
Fotografie: Felipe Camus
Această fabrică de sticle folosește tehnologii bioclimatice, ceea ce înseamnă că este optimizată pentru ventilație naturală și folosește vânturile din zonă pentru a reduce consumul de energie al clădirii. Acoperișul său curbat imită dealurile din spatele lui, iar panourile de sticlă reflectă apa. Este o altă fabrică care a trasformat procesul de producție într-unul transparent, o tendință pe care probabil o vom vedea în creștere pentru clădirile industriale ale viitorului.
Sursă: on-magazine.co.uk