Propunerea lui Shivam Takulia și Anya Ghosh de a crea clădiri „water-positive” care recoltează apa din aer este următorul proiect finalist în competiția Dezeen Redesign the World, susținută de Twinmotion .
Numit Aquatech, proiectul își imaginează un viitor în care există o lipsă acută de apă în multe părți ale lumii.
Soluția propusă de ei este de a construi orașe cu clădiri care recoltează ceață pentru a produce apă din aer, care ar fi interconectate printr-o rețea.
Acestea ar fi înconjurate de zone umede și mlaștini pentru a îmbunătăți sănătatea mediului înconjurător.
Clădirile ar urma să fie proiectate „din interior spre exterior”, cu utilități care sunt de obicei ascunse împinse spre exteriorul clădirilor pentru a maximiza spațiul interior.
Acestea ar urma să fie îmbrăcate în conducte pe fațada fiecărei clădiri, ceea ce ar ajuta la controlul temperaturii clădirii și ar oferi un confort termic optim pentru locuitori.
Shivam Takulia și Anya Ghosh afirmă:
„Cele mai multe părți ale lumii se confruntă cu o lipsă severă de apă. Una dintre resursele necesare pentru a susține viața pe pământ, lipsa de apă amenință nu numai viața vegetală și animală, ci însăși existența vieții umane”.
„Aquatech folosește designul generativ ca mijloc de a crea tipologii plug-in ale clădirilor care sunt <<water-positive>>, care generează apă din aer prin procesul de recoltare a ceții”.
„Procesul de proiectare implicat este predominant generativ, fiind o agregare de părți discrete care sunt distinct performative. Logica de bază de agregare este optimizarea utilizării captării ceții prin intermediul unui prototip – astfel maximizarea suprafeței este esențială pe toată fațada clădirii”.
Sursă: dezeen.com