MiSo Architects: cum să dai viață spațiilor cu potential neexplorat - powered by Arhispec x aBC - a Business of Creativity

Din dorința de a da viață și caracter spațiilor cu potențial rămas încă neexplorat, Mihaela Tampiza și Sorana Leru au pus bazele studioului MiSo Architects. Principalul obiectiv al acestui studio de arhitectură de interior este acela de a scoate în evidență autenticitatea persoanelor care vor locui spațiul și a locurilor prin expresii palpabile precum materiale naturale, culori, texturi și forme. De asemenea, reflectarea personalității celor care populează locul nu face decât să completeze misiunea proiectelor, definite de un stil funcțional și autentic în care tehnologia, esteticul și natura se îmbină într-un mod armonios și un rezultat final spectaculos.

Mai multe despre domeniul de arhitectură de interior din România și despre cum arată piața de profil în prezent aflăm de la fondatoarele MiSo Architects, într-un interviu powered by Arhispec x aBC - a Business of Creativity.

Cum ați defini în prezent calitatea locuirii în sectorul rezidențial?

Din perspectiva noastră, aceasta a crescut vizibil în ultimii ani. Iar această creștere a avut loc cu precădere, datorită atenției îndreptate către investițiile făcute în amenajarea locuințelor. Observăm asta în bugetele pe care le alocă clienții noștri pentru proiectele de design interior dar și în doza sporită de încredere pe care o acordă specialiștilor în domeniu.  

În schimb, ceea ce observăm este că din pacate, calitatea construcțiilor pare să tot scadă.

Ne lovim tot mai des de apartamente fără spații de depozitare, fără fono-izolație, cu hidroizolații realizate necorespunzător, ceea ce îngreunează procesul de amenajare și obligă clientul să investească mai mult în remedierea acestor probleme.

Care considerați că ar fi principalele provocări în proiectarea unor clădiri mai sustenabile pentru comunități?

Cea mai mare provocare pare să fie costul materialelor și al sistemelor care conduc la o construcție sustenabilă. O alta ar fi respectarea unei arhitecturi de calitate care să cuprindă diversitatea și complementaritatea funcțiunilor dintr-un ansamblu.

Ce tipuri de materiale/soluții v-ar plăcea să vedeți mai des în proiecte și pe șantiere?

Iubim materialele naturale și ne-ar plăcea să vedem mai multă piatră naturală și mai mult lemn în proiecte. De asemenea, sistemele smart home ar putea fi mult mai prezente, având un potențial încă ne-exploatat.

Cum resimțiți investitorii/beneficiarii? Sunt ei mai bine educați în domeniul în care activați comparativ cu situația de acum 5 ani, spre exemplu?

Simțim o diferență foarte mare între clienții pe care îi avem acum și cei de acum 5 ani și una colosală față de cei de acum 10 ani. Diferența se simte în primul rând la nivelul percepției față de necesitatea colaborării cu un arhitect sau designer de interior pentru proiectarea unei locuințe și amenajarea ei completă, iar bugetele alocate sunt mult mai mari. Oamenii au început să înțeleagă că prețul reflectă calitatea soluțiilor, a materialelor și mai ales, a construirii unui spațiu ce va rezista trecerii timpului. 

Care a fost cea mai mare provocare profesională din ultimele 12 luni?

În ultimul an provocările cele mai mari au fost aduse de bugete. Prețurile au fost și sunt încă în continuă creștere, iar estimarea și respectarea unui cost total la început de proiect a devenit din ce în ce mai dificilă.

Cum estimați evoluția segmentului de arhitectură/proiectare din România în următoarele 12 luni?

Domeniul acesta este în continuă creștere și dezvoltare. Ne așteptăm ca acest trend să se mențină și în următorul an pentru că piața amenajărilor interioare este încă la început de drum.

Cum l-ați sfătui pe un client, aflat la prima investiție, să aleagă arhitectul cel mai potrivit?

Din experiența de 9 ani pe care am acumulat-o în acest domeniu putem sfătui clienții să aleagă un arhitect cu care sunt compatibili nu doar ca stil de design, dar și ca personalitate, pentru că pe durata șantierului vor interacționa foarte mult și este important să fie pe aceeași lungime de undă. Relația ce se creează este una apropiată, definită de conectare și înțelegere reciprocă. Uneori, chiar și de anticipare a unor dorințe sau nevoi pe care la început clientul pare că nici nu știa că le-ar avea. 

Un alt sfat ar fi acela să nu facă rabat de la calitate și de la serviciile arhitectului. Vor constata în timp că investiția a meritat.

Ce se face bine în sectorul de arhitectură din țara noastră?

Avem în țară proiecte minunate de regenerare urbană - cum ar fi Coresi din Brașov - un proiect ce a transformat o zonă industrială veche într-o bijuterie urbană de care beneficiază întregul oraș.

De asemenea, regăsim la noi în țară și ansambluri rezidențiale bine realizate însă cu sume alocate pe măsură.

Cu ce vă diferențiați de colegii arhitecți?

Un punct aparte al MiSo Architects este oferirea serviciilor la cheie - beneficiarul ne predă spațiul și îl preia gata amenajat la final. Păstrăm legătura pe toată durata implementării însă noi gestionăm echipele, livrările, furnizorii etc. 

Un alt plus al echipei noastre este experiența acumulată din multe proiecte. Fiecare membru al echipei gestionează în paralel 3-4 proiecte, în diferite etape de execuție, și în decursul ultimului an am lucrat în total la 46 de amenajări interioare. Asta doar în 2022. Din fiecare proiect învățăm câte ceva, mai scriem o filă la portofoliul și experiența noastră pe care continuu dorim să le creștem.

În cei 9 ani de activitate am legat și păstrat relații foarte bune cu colaboratorii noștri. Avem furnizori cu care lucrăm de la început, în care avem mare încredere și care ne susțin în proiectele noastre, echipe de constructori testate. Alături de ei depășim orice provocări din șantiere.

Proiectele noastre sunt definite de un stil funcțional și autentic, în care tehnologia, esteticul și natura se îmbină în mod armonios într-un rezultat final unitar și spectaculos. Atunci când vorbim despre design de interior, ne gândim la spații care reflectă din plin personalitatea celor care le populează, la interioare care alimentează sentimentul de apartenență, materializate prin funcționalitate, calitate și bun gust. 

Povestiți-ne despre proiectele dvs. importante din birou? Dar despre cele mai provocatoare.

Fiecare proiect al nostru este important și fiecare șantier este o provocare pentru că ascunde o doză de neprevăzut și implică coordonarea multor echipe. Avem proiecte extrem de variate, majoritatea în segmentul rezidențial, toate din categoria premium.

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari