Odată cu apariția restricțiilor în martie 2020, pandemia COVID-19 a prezentat noi provocări care au necesitat ajustări rapide. În loc să petrecem o mare parte din timpul nostru în altă parte, casa a devenit epicentrul multor oameni. Totul s-a întâmplat acasă- serviciu, școală, exerciții fizice, joacă și multe altele.
Schimbarea priorităților și preocupărilor
O prioritate emergentă în rândul proprietarilor de case este sănătatea și bunăstarea. Nu numai că își doresc ca locuințele să le protejeze sănătatea cu o calitate excelentă a aerului în interior, ci își doresc un spațiu adecvat pentru a-și îngriji propria sănătate acasă. Mai mult, proprietarii de case își dau seama că locuințele lor trebuie să îndeplinească multe roluri. Casele nu mai sunt în principal un loc de adunare și odihnă, acum trebuie să servească și ca școli, birouri, săli de sport și multe altele.
În plus, pe măsură ce nivelul de confort în ceea ce privește adunarea în grupuri se schimbă, proprietarii de case sunt interesați să se asigure că locuințele lor au spații adecvate care să se potrivească diferitor preferințe. Vor să se asigure că, indiferent de situație, casa lor este primitoare și deschisă pentru oricine dorește să vină.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai noi preocupări ale proprietarilor pe care arhitecții le pot întâlni în timp ce proiectează case. Iată câteva dintre tipurile de spații pe care clienții le pot solicita pentru a răspunde acestor preocupări:
Spații de lucru dedicate
Restricțiile se relaxează, dar multe companii păstrează opțiuni de lucru de la domiciliu sau chiar renunță la birouri. Când a început pandemia, angajații probabil și-au creat un spațiu de birou într-un dormitor, la masa din bucătărie sau pe canapea, dar acum caută soluții pe termen lung care să le servească cu adevărat nevoilor.
Arhitecții pot începe să primească cereri pentru spații de birouri desemnate mai des decât în trecut. Proprietarii de case pot solicita ca spațiile să fie proiectate special pentru nevoile lor de lucru, cu dispozitive și conectivitate adecvate, precum și cu funcții încorporate, cum ar fi rafturile de cărți și alte instrumente organizaționale.
Spații definite cu control acustic
Cu atâtea evenimente desfășurate acasă, familiilor le-a fost greu să facă loc pentru activități concomitente. Școala, întâlnirile de lucru, grupurile bisericești, lecțiile de muzică- toate virtuale și adesea suprapuse- au provocat familiile în ceea ce privește simpla obținere a spațiului pentru a se concentra și a nu fi auzite.
Din acest motiv, arhitecții pot vedea mai mulți oameni care solicită spații care permit intimitate și sunt izolate de alte zone din casă. În plus, controlul acustic va fi din ce în ce mai important, astfel încât familiile să poată avea încredere că fiecare activitate se poate desfășura în voie.
Spații pentru hobby-uri
Afacerile mici și noile hobby-uri au apărut aproape imediat după instaurarea restricțiilor ca o modalitate de a umple timpul. Atunci când proiectează case noi, arhitecții pot constata că proprietarii sunt interesați de camere destinate afacerilor sau hobby-urilor lor.
S-ar putea să apară și soluții creative, cum ar fi magazii de curte, ca o modalitate de a păstra un spațiu diferențiat în timp ce se rezervă cât mai mullți metri pătrați în casele oamenilor pentru alte utilizări. Ambele opțiuni pot fi proiectate și echipate cu exact ceea ce este necesar pentru nevoile specifice ale fiecărui proprietar.
Zone de wellness
Când sălile de fitness au fost închise în timpul pandemiei, antrenamentul acasă a devenit o soluție temporară. Cu toate acestea, comoditatea acestei opțiuni poate rămâne dezirabilă în anii următori. Dacă oamenii se simt inconfortabil să se întoarcă la o sală de sport publică, ar putea dori siguranța și confortul unei zone de antrenament acasă.
Arhitecții ar trebui să se pregătească pentru a proiecta spații destinate în mod special echipamentelor de antrenament, de la greutăți și benzi de alergare, la biciclete și multe altele.
Viață în aer liber și distracție
Adunarea în aer liber continuă să fie o metodă sigură de întâlnire cu prietenii, astfel încât arhitecții ar putea proiecta terase și verande mai elaborate pentru a răspunde acestei nevoi. Unii proprietari ar putea chiar să dorească să planifice spații de gătit în aer liber, care să includă chiuvete, plite, grătare și spații de depozitare.
Proiectarea planurilor de casă într-o lume post-pandemică
Pandemia COVID-19 a schimbat aproape orice industrie, profesie și mod de viață în lumea noastră într-o oarecare măsură, iar arhitectura nu face excepție. Cunoașterea clienților și înțelegerea nevoilor acestora înainte de începerea fazei de proiectare vor fi mai importante ca niciodată. Aceste parteneriate vor putea conduce la case construite pentru un nou mod de viață – mai adaptabile și mai ușor de utilizat decât oricând.
Sursă: architecturalrecord.com