Podul imprimat 3D care combină înțelepciunile străvechi și tehnologia modernă

Este vorba despre Striatus, o pasarelă de beton de sine stătătoare, imprimată 3D, concepută pentru a demonstra modul în care tehnicile de imprimare 3D pot fi folosite pentru a construi cu mai puțin material.

Podul arcuit a fost construit din 53 de blocuri goale, fiecare imprimat din 500 de straturi de cerneală de beton, care a durat 84 de ore pentru a fi imprimat.

Podul Striatus a fost imprimat folosind un braț robotizat cu șase axe care poate imprima straturi neuniforme, neparalele, ceea ce a permis imprimarea componentelor arcuite care pot fi utilizate structural.

Podul folosește tehnici istorice de construcție din zidărie pentru a permite distribuirea sarcinii structurii fără a fi nevoie de un suport auxiliar intern, ceea ce înseamnă că este ținut împreună în întregime prin compresie.

„Striatus este asamblat în același mod ca alte construcții antice de zidărie, care angajează pe deplin capacitățile de compresie, gândindu-se la beton ca pe o piatră artificială”, a spus directorul asociat al Zaha Hadid Architects, Shajay Bhooshan.

Podul este asamblat uscat, fără adezivi, lianți sau mortar, ceea ce înseamnă că poate fi mai ușor dezasamblat și reciclat. În schimb, folosește tampoane din neopren pentru a controla frecarea, și legături externe pentru a absorbi tensiunea de tracțiune.

Lipsa adezivilor și a mortarului înseamnă că podul are o amprentă de mediu mai mică și își îmbunătățește circularitatea.

„Principiile zidăriei ajută, de asemenea, să fie extrem de reciclabil, deoarece este asamblat uscat și nu există oțel care să fie separat”, a spus Bhooshan. „Poate fi demontat și zdrobit și reutilizat în mod foarte simplu și prietenos cu mediul înconjurător.”

Sursa: dezeen.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari