Geplast, companie națională înființată în 1994 la Constanța, este unul dintre cei mai importanți distribuitori de semifabricate plastice și compozite. Cu un portofoliu vast, ce include materiale compozite și tehnice destinate diferitelor sectoare industriale și construcții – de la producția publicitară și construcții, până la sectorul industrial – Geplast acoperă întreg teritoriul României prin 12 sucursale zonale și trei centre logistice.
În acest context, am discutat cu Laurențiu Guriencu, Directorul de Vânzări al Geplast, despre factorii ce trebuie luați în considerare în procesul de achiziție a semifabricatelor compozite și plastice, ce trebuie avut în vedere înaintea plasării unei comenzi și cum arată prezentul și viitorul acestui domeniu în România.
Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru achiziția corectă de semifabricate compozite și plastice?
În special în cazul clienților noi, este important ca aceștia să identifice corect nevoia și să știe cu exactitate ce rezultat doresc să obțină în urma achiziției și utilizării produsului/produselor.
Portofoliul Geplast este unul cuprinzător și include atât materiale compozite de uz larg (precum plăci PMMA Plexiglas și policarbonat compact și structurat), cât și semifabricate tehnice destinate sectorului industrial, dar și semifabricate compozite destinate placărilor și finisajelor fațadelor rezidențiale și comerciale și alte materiale specifice sectorului construcțiilor.
De asemenea, înainte de achiziție, este important să se înțeleagă cum vor fi utilizate produsele, ce tehnici de prelucrare sunt necesare, unde și cum vor fi folosite etc. Uneori, materialele pot necesita personalizare sau prelucrare suplimentară ce poate impune un anumit nivel de toleranță mecanică, chimică, optică, de rezistență la temperatură specifică de lucru etc. O colaborare și comunicarea permanentă cu furnizorul este esențială pentru a alege soluția potrivită, fie că este vorba de dimensiuni, grosimi, forme sau performanțe suplimentare pe care materialele trebuie să le îndeplinească.
Un alt sfat pe care l-aș acorda unui nou client ar fi acela de a căuta soluții pentru o nevoie specifică discutând cu mai mulți potențiali furnizori. Este o manieră optimă de a găsi cea mai bună variantă, atât din punct de vedere al eficienței, dar și al costului și disponibilității. În cazul în care sunt necesare și servicii de prelucrare, este ideală găsirea unui furnizor care dispune de utilajele necesare prelucrării după specificații exacte.
În final, verificarea informațiilor primite și, după caz, testarea soluției cu ajutorul mostrelor poate face diferența între o achiziție corectă și una care să nu răspundă tuturor factorilor implicați.
Care sunt 3 capcane/greseli des întâlnite pe care le observați că le fac cumpărătorii când achiziționează produse semifabricate?
Se întâmplă adesea ca decizia de achiziție să fie dictată de preț, înainte de a înțelege pe deplin soluția oferită. Acest aspect poate declanșa, la rândul lui, mai multe efecte nedorite, atât pentru clienți, cât și pentru furnizor.
Dacă se optează pentru o soluție economică, dar care nu îndeplinește cerințele necesare sau nu oferă valoarea așteptată, clienții pot ajunge să cheltuie mai mult pe termen lung pentru remedierea situației. Mai mult, prețul nu reflectă întotdeauna valoarea unui produs sau serviciu. Ofertele mai ieftine pot veni cu compromisuri în ceea ce privește calitatea, durabilitatea sau suportul post-vânzare. Dacă un client nu înțelege aceste diferențe, poate percepe soluția ca fiind mai ieftină, dar în realitate s-ar putea să nu obțină ceea ce își dorește sau să fie nevoit să facă investiții suplimentare în viitor.
Este esențială și buna înțelegere a specificațiilor și a limitărilor de ordin tehnic ale unui material semifabricat.
Nerespectarea recomandărilor de ordin tehnic ale producătorului de către client poate ridica probleme în fabricație sau la locul montajului, probleme ce afectează performanța produsului, cât și siguranța și durabilitatea construcției sau produsului finit.
Plăcile compozite sunt materiale tehnice special concepute pentru a oferi performanțe superioare în diverse aplicații, dar acestea trebuie manipulate și instalate corect pentru a-și îndeplini rolul. În caz contrar, materialele își pot pierde performanța, înregistrează o eficiență redusă și estetica este afectată.
Care sunt 2–3 proiecte recente la care lucrați sau le-ați finalizat recent și ce soluții tehnice din portofoliul dvs. ați folosit?
Dat fiind specificul afacerii noastre și diversitatea materialelor din portofoliu, avem în permanență proiecte în derulare. Dintre lucrările inedite la care am oferit soluții în ultima perioadă se remarcă sistemul parasolar fabricat din lamele Corian pentru clădirea ABA Crișuri din Oradea. Aici, provocarea a constat în găsirea unei soluții care să permită redarea precisă și fidelă a valurilor proiectate pentru fațadă. Soluția estetică și tehnică optimă a fost Corian Design, panouri minerale compozite, care a permis execuția milimetrică a modelului 3D proiectat de arhitecți și proiectanți.
.jpg)
Concept și proiect: Arh. Nina-Cristina Dițoiu, Aqua Prociv Proiect, Cluj-Napoca
Dintre cele mai noi trenduri în domeniul construcțiilor, remarcăm panourile modulare riflate utilizate la fațadă sau interioare. Sunt produse tot mai căutate și solicitate în proiecte de amenajări exterioare și interioare, iar în portofoliul nostru deja se numără proiecte finalizate și în lucru cu aceste materiale, utilizate atât la construcții rezidențiale, cât și comerciale.
.jpg)
Remarcăm mai departe interesul tot mai sporit pentru cărămida aparentă ca soluție de placare exterioară și interioară, cu diferența că, în ultimele luni, sunt tot mai căutate nuanțele de roșu și maroniu pentru klinker. Reprezentativă în această situație este o clădire cu utilitate mixtă din București, finisată la exterior cu plăci decorative din cărămidă aparentă în nuanțe de roșu, ce se îmbină perfect cu tâmplăria gri antracit.
.jpg)
Care sunt provocările momentului în segmentul în care activați?
Incertitudinea politică, națională și globală, provocările economice și războiul comercial ne afectează pe toți într-o manieră sau alta. Toate acestea alimentează sentimentul de nesiguranță și blochează, pe perioade mai scurte sau mai lungi, anumite sectoare de activitate. Incertitudinea economică poate influența deciziile investitorilor și poate duce la amânarea sau anularea proiectelor, spre exemplu, în sectorul construcțiilor.
Cum vedeți evoluția pieței în sectorul construcțiilor, în România, în următoarele 6-12 luni?
Cererea pentru construcții poate fi afectată de condițiile economice generale, iar unele sectoare (de exemplu, construcțiile comerciale sau rezidențiale) pot înregistra scăderi ale cererii în perioade de instabilitate economică. Ne așteptăm ca aceste efecte să se vadă și în următoarele luni în România.
Ne puteți spune câteva dintre obiectivele companiei pe care le implementați în această perioadă?
Continuăm investițiile demarate în ultimii ani, în capacitatea de stocare și prelucrare, dar și în utilaje noi care sporesc eficiența și calitatea serviciilor. Astfel, în ultimii trei ani am inaugurat un nou centru logistic situat în Pantelimon, Ilfov. Acesta este cel de-al treilea centru logistic regional al Geplast și adăpostește, pe o suprafață de aproximativ 2500 m.p., și una dintre cele 12 sucursale zonale ale Geplast, care deservește județele limitrofe.
Investiția în software specializat reprezintă un alt pilon important în evoluția companiei. Suntem mai departe interesați să eficientizăm procesele interne și să automatizăm multe dintre acțiunile recurente specifice activității zilnice. Continuăm să investim constant în îmbunătățirea experienței clienților, atât prin optimizarea fluxurilor comerciale, cât și prin extinderea gamei de servicii și creșterea și consolidarea echipelor zonale de consultanți. Ne propunem mai departe să ne păstrăm poziția de partener strategic pentru companiile care doresc soluții calitative, care să răspundă cât mai corect și optim, din punct de vedere tehnic, nevoilor lor specifice.
Urmărim să oferim soluții complete clienților și creștem portofoliul de servicii care să aducă plus valoare materialelor din portofoliu. Pe lângă grupele de marfuri consacrate, precum aluminiu compozit, policarbonat – cu game specializate, orientate către industrii și construcții, fibrociment, panouri HPL etc., accentul se pune acum mai mult ca oricând pe serviciile de prelucrare a semifabricatelor, ce pot fi livrate astfel gata de instalat.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Toate imaginile aparțin: © GEPLAST