Betonul satisface cerințele construcției rapide de zeci de ani și a fost materialul preferat de mulți arhitecți - este versatil, durabil și puternic. Cu toate acestea, fabricarea betonului este una dintre principalele cauze ale emisiilor de CO2 și ale deșeurilor.
Din fericire, acordându-se mai multă atenție impactului negativ al construcției, părțile interesate încearcă să profite de beneficiile betonului reciclat.
5 moduri de a folosi betonul reciclat
Utilizarea betonului reciclat în agregate
Betonul reciclat poate fi folosit ca ingredient agregat în proiectele de construcții. Acesta este o alternativă excelentă la pietrișul natural. Mai mult, utilizarea betonului reciclat ca agregat reduce utilizarea cimentului în procesul de construcție, ceea ce este benefic atât din punct de vedere economic, cât și din punctul de vedere al mediului.
Utilizarea betonului reciclat pentru drumuri
La construirea unui drum nou, trebuie folosit un strat de pietriș pentru a asigura stabilitatea drumului. Betonul reciclat poate îndeplini această funcție, iar multe companii de construcții îl folosesc pentru a minimiza costurile de construcție.
Utilizarea betonului reciclat pentru ziduri de sprijin
Utilizarea de bucăți zdrobite sau cărămizi uniforme pentru a construi un zid de sprijin este o soluție economică și de încredere. De asemenea, poate fi folosit și pentru a crea o grădină terasată. Un strat de pietriș sau beton spart la bază poate aduce un plus de stabilitate acesteia.
Utilizarea betonului reciclat ca fundație pentru diguri
Reciclarea betonului poate fi, de asemenea, benefică în protejarea malurilor râurilor, a țărmurilor și a altor structuri din apropierea apelor. Utilizarea betonului reciclat în acest scop creează fundații durabile și reduce costurile și impactul negativ asupra mediului. Cu toate acestea, este important să se analizeze compoziția chimică a betonului înainte de a-l plasa în habitate acvatice.
Utilizarea betonului reciclat pentru suprafețe exterioare
Betonul permeabil reciclat poate fi folosit pentru a acoperi suprafețele exterioare, inclusiv alei de acces sau parcări. Betonul permeabil ajută, de asemenea, la refacerea nivelurilor apelor subterane. În unele zone exterioare, betonul concasat poate fi folosit pentru a crea suprafețe poroase care funcționează similar betonului permeabil.
5 exemple impresionante de proiecte realizate din beton reciclate
- Upcycle Studios | Grupul Lendager
Locație: Ørestad, Danemarca , Copenhaga
Ce s-ar întâmpla dacă am putea crea case cu istorie? Am putea construi noi locuințe din deșeuri, cum ar fi lemn rezidual, beton reciclat și ferestre de la clădirile vechi? Am putea construi locuințe durabile exclusive, fără costuri suplimentare? Am putea minimiza amprenta totală de carbon a locuințelor?
La Upcycle Studios, 75% dintre ferestre provin din clădiri abandonate din Iutlanda de Nord, Danemarca. De asemenea, sunt utilizate 1400 de tone de beton reciclat de la construcția metroului din Copenhaga. Lemnul pentru podele, pereți și fațade este produs din resturi de la Dinesen.
- Centrul comunitar SOS Satele Copiilor Lavezzorio | Studio Gang Architects
Locație: Illinois, Chicago
SOS este o agenție internațională non-profit care dorește să formeze asistenți maternali și să reunească familii.
Având în vedere bugetul limitat, au fost necesare contribuții și donații pentru a finaliza Centrul. Principalul „perete” al clădirii (alcătuit din amestecuri variate de beton turnat în straturi orizontale ondulate) păstrează și dezvăluie sistemul complex de donații care a modelat proiectul. De asemenea, demonstrează proprietățile materiale ale betonului prin expunerea naturii sale lichide.
- Noul Muzeu Munch | Estudio Herreros
Locație: Oslo, Norvegia
Fațadele sunt finisate în aluminiu cu diferite grade de transparență care dau naștere unei percepții enigmatice și care reacționează la stimulii ușori generați de clima din Oslo, creând astfel imagini foarte diferite în funcție de momentul zilei. De asemenea, au fost utilizate cofraje culisante care funcționează timp de 24 de ore, precum și beton și oțel reciclat cu emisii scăzute.
- AB Residence | VARDAstudio
Locație: Cipru
AB Residence din Cipru este creată cu cele două materiale găsite în apropierea locației casei: țevi de beton și table de metal. Arhitecții au folosit aceste două materiale pentru a crea două straturi separate care învăluie și protejează casa. Anvelopa externă cuprinde secțiuni de țevi din beton reciclat stivuite de -a lungul fațadelor de nord și de sud ale clădirii.
- Kunsthaus Zurich | David Chipperfield
Locație: Zurich, Suedia
Acest proiect utilizează betonul 3B, folosindu-se de caracteristicile sale estetice, mai strălucitoare decât betonul obișnuit. Sustenabilă în ceea ce privește materialitatea și emisiile de CO2, clădirea onorează abordarea reînnoită a artei în Suedia.
Sursă: arch2o.com