Sarea: un material al viitorului în industria construcţiilor

În căutarea de noi materiale de construcție, am trecut cu vederea resursele naturale abundente, cum ar fi sarea. Henna Burney de la Atelier Luma spune că viitorul va fi construit cu materiale care sunt atât noi, cât și vechi. Sarea este un material al viitorului: un mineral esențial pentru susținerea vieții. Materialele naturale, dar trecute cu vederea, cum ar fi sarea, au un potențial extraordinar. Trebuie doar să privim în jur, să redescoperim cunoștințele pierdute și să găsim noi moduri de a gândi în ceea ce privește materialele și ecosistemele lor.

Proiectul The Salt Crystals dezvoltat de Atelier Luma folosește sarea în moduri inovatoare. Henna Burney și Kalijn Sibbel au creat un software care simulează dezvoltarea sării în diferite condiții pentru a ajuta designerii să folosească materialul în propriile proiecte, scrie Dezeen.

Turnul Luma Arles

Materiale naturale produse din sare locală, floarea soarelui și alge au fost folosite în interiorul turnului lui Frank Gehry pentru Fundația Luma din Arles, cu scopul de a reduce amprenta de carbon .

Holurile au fost îmbrăcate în mii de panouri de sare produse în vechile saline din rezervația naturală Camargue din apropiere, ca parte a unui proiect prin care studioul lui Gehry a cedat responsabilitatea pentru finisajele interioare unei echipe locale.

dezeen.com
dezeen.com

Algele din Camargue, care este delta râului Ron, au fost folosite pentru a produce finisaje interioare pentru toaletele clădirii, în timp ce tulpinile de floarea soarelui au fost transformate în panouri acustice pentru bar.

Materialele au fost dezvoltate de Atelier Luma, un „laborator de design circular” cu sediul în vastul campus Luma Arles din sudul Franței.

dezeen.com
dezeen.com

„Au fost dezvoltate și aplicate multe materiale în clădire”, a spus Jan Boelen, director artistic al Atelierului Luma .

„Clădirea a fost concepută în 2006, iar lucrările au început în 2014”, a spus Boelen, care a înființat laboratorul de proiectare când clădirea Gehry era deja în construcție.

dezeen.com
dezeen.com

Pentru panourile de sare, designerii Henna Burney și Karlijn Sibbel de la Atelier Luma au dezvoltat o modalitate de a cultiva cristale de sare pe ochiuri metalice plasate sub apă.

„Am venit cu o soluție pentru un material care se dezvoltă prin cristalizare în decurs de două săptămâni”, a spus Boelen. „Nu este necesară utilizarea energiei. Numai soarele și vântul creează aceste panouri”.

dezeen.com
dezeen.com

Barul de la parter este îmbrăcat într-un material acustic subțire realizat din deșeuri de floarea soarelui. Cultivate local, semințele de floarea soarelui sunt presate pentru a face biocombustibil care alimentează clădirea.

Restul plantei este de obicei aruncat, dar Atelierul Luma a folosit deșeurile pentru a produce un material asemănător plutei, care este un bun izolator.

dezeen.com
dezeen.com

Turnul prezintă 30.000 de plăci de alge turnate prin injecție în 20 de culori. „Algele cresc prin absorbția carbonului și producând un amidon care poate fi folosit ca materie primă pentru bioplastice sau agenți de legare”, au spus designerii olandezi Eric Klarenbeek și Maartje Dros. „Produsul rezidual este oxigenul”.

Sursă: dezeen.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari