SPA Architecture: Arhitectura trecutului în viitor – Cum păstrăm autenticitatea clădirilor istorice

SPA Architecture, parte a SPA Inovations, este un birou de proiectare dedicat conservării patrimoniului, îmbinând tehnologia modernă cu respectul pentru trecut. Prin integrarea scanării laser, BIM și a unor soluții sustenabile, echipa reușește să păstreze autenticitatea clădirilor istorice, depășind obstacole precum bugete limitate și reglementări stricte. Cu o abordare meticuloasă și o viziune clară, SPA Architecture contribuie activ la protejarea și valorificarea moștenirii arhitecturale pentru viitor.

George Bogdan Teodorescu, arhitect al SPA Architecture, ne-a răspuns la câteva curiozități legate de viziunea și provocările restaurării monumentelor istorice.

Dacă ar fi să facem o radiografie a companiei, cum ar arăta ea? 

De la înființarea societății în anul 2013 am avut o evoluție normală, o creștere relativ constantă, fără evenimente extreme. Poate doar câteva fracturi superficiale, vindecate între timp, dacă mi se permite continuarea analogiei cu medicina. Dacă prin radiografie vă referiți la organigramă (scheletul companiei), în cazul SPA Inovations aceasta este una simplă, în mare parte flexibilă, cu trasee de comunicare scurte. Suntem 9 oameni în echipă (incluzând aici și managementul), toți arhitecți, domeniul principal de activitate fiind întocmirea studiilor și proiectarea intervențiilor asupra monumentelor istorice.

Cum a evoluat activitatea dumneavoastră în 2024 și ce estimări aveți pentru 2025 și în perspectivă?

S-au concretizat mai puține contracte față de ofertele înaintate, prin raportare la anii trecuți, însă activitatea a fost susținută în principal de 1-2 contracte mari. Activitatea de asistență tehnică s-a redus, întrucât anul trecut s-au finalizat mai multe șantiere decât au fost începute în acest an. Estimările pentru viitor sunt rezervate, prudente, însă n-aș putea spune că sunt pesimiste. Există în prezent o inerție a activității referitoare la intervențiile asupra monumentelor istorice, susținută în principal din fonduri europene, tendință care cel mai probabil se va menține.

Care sunt provocările cele mai mari pe care le întâmpinați în drumul "de la prima până la ultima zi" a unui proiect?

Sunt multiple tipologii de provocări și cumva, fiecare proiect are provocarea lui majoră, în general diferită de la un proiect la altul. O categorie a acestor dificultăți întâmpinate este reprezentată de bugetul subevaluat al investiției, buget stabilit de cele mai multe ori de către Beneficiar odată cu Tema de proiectare și în care va trebui să se încadreze viitorul proiect. Într-o altă categorie de provocări aș încadra atitudinea acelor “iubitori” de monumente istorice, aflați în diverse locuri/etape pe traseul devenirii unui proiect, care, din dorința de protejare a monumentelor, acționează în detrimentul acestora. De cele mai multe ori din neștiință, întrucât în prezent este cumva la modă să iubești monumentele și să crezi că știi cum să le și protejezi.

Cum reușiți să mențineți echilibrul între originalitate, respectarea normelor și constrângerile bugetare în proiectele voastre?

În proiectele în care suntem implicați, originalitatea este obligatoriu subordonată respectului pentru construcția asupra căreia intervenim. Scopul unui architect restaurator este acela de a pune în lumină, prin intervenția coordonată de el, valorile pe care acea construcție le are, elementele autentice ale acesteia. Sigur că, prin intervențiile propuse, sunt acceptate anumite compromisuri – în principal de natură funcțională, privind adaptarea folosinței spațiului respectiv la cerințele actuale. Acestea însă sunt permise, fără afectarea acelor elemente valoroase despre care am vorbit mai sus. Aici intervine creativitatea arhitectului.

Echilibrul pe care încercăm să-l găsim gravitează întotdeauna în jurul valorilor subiectului analizat.

Normele de proiectare au o anumită aplicabilitate în cazul monumentelor istorice, dată de legislația specifică, prin care sunt permise anumite concesii atunci când normele contravin principiilor de intervenție susținute prin Chartele și Convențiile internaționale la care țara noastră este parte semnatară.

În situația constrângerilor bugetare, este de preferat limitarea pe cât posibil a intervențiilor, fiind de dorit prevederea cel puțin a măsurilor de conservare, care să limiteze degradările și să mențină starea existentă pentru suficient de mult timp, astfel încât intervenția corespunzătoare asupra construcției să poată fi amânată.

Ce rol joacă tehnologia și soluțiile moderne în munca voastră zilnică? Vă folosiți de tehnici precum designul sustenabil sau metode inovatoare de construcție?

Compania noastră integrează tehnologia avansată ca parte esențială a abordării tehnologice în restaurarea patrimoniului cultural, prin folosirea scannerului laser (pentru documentarea detaliată și precisă a construcțiilor analizate), a dronelor echipate cu camere de înaltă rezoluție (pentru captarea detaliilor inaccesibile sau a elementelor decorative complexe), ambele tipuri de tehnologii facilitând suportul pentru crearea modelelor 3D detaliate prin folosirea tehnologiei BIM. Începând din vara acestui an, suntem în proces de implementare a tehnologiei Building Information Modeling în cadrul proiectelor noastre, motiv pentru care avem momentan minusuri la capitolul eficiență.

Care este abordarea voastră față de proiectele care implică design sustenabil și responsabilitate față de mediu?

Tendințele acestea sunt deja obligatorii în contractele în care finanțarea este altfel decât cea privată (chiar și aici anumite direcții/măsuri sunt obligatorii datorită legislației). În aceste condiții, este evidentă și abordarea noastră. Diferența însă o face categoria lucrărilor în care suntem implicați: vorbind despre restaurare, statutul de monument istoric primează întotdeauna – așa cum am arătat, iar măsurile privind designul sustenabil și protecția mediului sunt prevăzute atât cât să nu intre în contradicție sau chiar să afecteze caracterul clădirii.

Ce considerați că aduce unicitate proiectelor realizate de SPA Architecture Inovations?

În cazul nostru, unicitatea este dată de unicitatea obiectului de arhitectură asupra căruia intervenim. Rolul nostru este acela de a o descoperi și de a o pune în valoare. Din acest motiv, întreaga etapă exploratorie este esențială în definirea conceptului de intervenție. Mă refer aici la toate categoriile de studii de teren și de arhivă. De multe ori, rezultatul unui studiu reclamă obligativitatea întocmirii unui alt studiu. Nicio construcție nu seamănă cu alta și nici problematicile acestora între ele.

Cum credeți că pot arhitecții să contribuie la îmbunătățirea peisajului urban din România?

Din păcate, nu cred că acest lucru este posibil, sau mai bine spus nu în viitorul apropiat: calitatea obiectului de arhitectură (mă refer aici la marea masă care contribuie la fondul construit urban), obiect produs de actuala generație de arhitecți, este în general una slabă și acest lucru este vizibil peste tot în jur. La aceasta contribuie într-o mare măsură investitorul/beneficiarul produsului de arhitectură, lipsit de cultura frumosului și ancorat în realitatea pragmatică a costului de investiție. Mai departe, pot aminti despre importanța și prezența elementelor structurale în manifestarea plastică a obiectului de arhitectură, de cele mai multe ori aceasta nefiind controlată de arhitect. De asemenea, un alt neajuns ar fi unele materiale moderne care uniformizează soluții tehnice și, în final, rezultatul obiectului de arhitectură, materiale folosite atât la clădirile noi, cât și la cele existente.

Dacă ar fi să rezumați în câteva cuvinte moștenirea pe care doriți să o lăsați prin SPA Inovations, care ar fi acelea?

Este mult spus moștenire, mă feresc de cuvinte mari, mai ales în ceea ce privește rezultatul muncii noastre. Îmi place să cred că suntem foarte implicați, atenți la cel mai mic detaliu și conștiincioși în ceea ce facem și cred astfel că această atitudine nu poate decât să contribuie la începutul, parcursul și finalizarea intervențiilor asupra monumentelor istorice, pentru a putea să le transmitem pe acestea generațiilor viitoare.

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari