Creșterea nivelului mării și riscul sporit de inundații a contribuit la căutarea unor alternative de viitor pentru construcțiile pe apă. În prezent, variantele actuale, inclusiv soluțiile tip fundații din beton umplut cu polistiren sau pontoanele din plastic nu s-au dovedit a fi sustenabile. Drept urmare, specialiștii au venit cu propunerea unor case plutitoare.
Un studio danez de arhitectură maritimă a dezvoltat un sistem de construire a unor clădiri plutitoare care își propun să fie durabile și flexibile. Biroul MAST a dezvoltat proiectul bazat pe module simple de ambalare, realizate din plastic armat reciclat, ce pot fi ușor transportate și asamblate în diferite modalități. Având la bază o fundație plutitoare sigură, sistemul oferă o soluție extrem de flexibilă pentru a construi orice pe apă, de la case plutitoare, la locuri de campare sau chiar saune.
MAST dezvoltă în prezent un prototip de pavilion plutitor, utilizând sistemul „Land on Water” și caută parteneri care să aibă o idee similară, interesați să dezvolte proiecte plutitoare inovatoare și durabile. Sistemul se bazează pe module simple de pachete realizate din polimer armat reciclat. Acestea sunt extrem de puternice și rezistente și pot fi ușor transportate și asamblate la locație. Modulele pot fi asamblate în diferite configurații, pentru a oferi fundații plutitoare pentru infrastructura plutitoare, spații publice sau locuințe.
În timp ce fundațiile din oțel și beton sunt tratate în mod obișnuit cu vopsele toxice, Land on Water oferă un habitat ideal pentru pești și crustacee și un punct de ancorare pentru moluște și alge marine.
Sistemul constă, mai exact, din alăturarea de containere modulare care pot fi umplute cu diferite elemente pentru plutire, similar modului în care coșurile gabion sunt utilizate în industria construcțiilor.
Sursa: https://playtech.ro/2022/viitorul-in-imobiliare-case-plutitoare-care-pot-fi-construite-oriunde/